Korada iz vasi Plave za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Korada

Korada je povezana z bogatim staroverskim izročilom desnega brega Soče. Je ena izmed tistih skrivnostnih gor, ki so jo v davnini zaznamovale strele. Nanjo so potem postavili kamen s tretjo močjo, ki je sevala daleč naokoli. Zato ni čudno, da so nanjo romali vsi tisti, ki so to moč potrebovali. Za te čudeže so vedeli le tisti, ki so jim to zaupali stari očetje in očetje. Novi časi so čaščene skale marsikje spremenili v pogorišča iz katerih so zrastla nova svetišča v čast novim bogovom. Dobra svetnica Jerica se je s svojo milino ljudem tako prikupila, da so jo poimenovali kar po svoje Gendrca. Njej v čast so postavili cerkvico tik pod prostranim vrhom Korade. Tretja moč kljub temu še naprej seva in stare skale so nadomestile nove. Korada je izvrsten razglednik. Pred nami se odprejo Matajur, Porezen, Spodnje Bohinjske gore, Krn, Kanin in proti zahodu Karnijske Alpe in Dolomiti. Proti vzhodu se nad soško sotesko tik pred Novo Gorico dvigajo Sabotin, Sveta gora in Škabrijel. Spregledali ne bomo niti Banjšic in Trnovskega gozda z Golaki. Korada se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Goriška in še ožje v podregiji Kambreško in Banjšice.

Na Korado se lahko odpravimo tudi z mlajšimi otroki starimi 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet na Korado iz vasi Plave zaradi sorazmerno dolgega vzpona ni primeren za otroke stare 5 let ali manj. Se pa lahko z avtom zapeljemo precej visoko. Če imamo otroke stare stare dve do tri leta se zapeljemo do mesta, kjer asfaltirano cesto na pešpoti iz vasi Plave prečkamo. Lahko se zapeljemo tudi do zaselka Vrtače. V tem primeru je vzpon primeren za otroke starejše od treh let. Po makadamski cesti se lahko zapeljemo vse do zavetišča na Koradi tik pod vrhom, kar pa ni naš namen.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 128 m
Višina: 812 m
Višinska razlika: 689 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Novo Gorico in nadaljujemo proti Tolminu. Po nekaj kilometrih vožnje zavijemo levo proti vasi Plave. Prečkamo Sočo in na prvem križišču zavijemo desno in nato še na ovinku takoj levo, oziroma gremo naravnost, na ozko cesto. Sledimo ji do cerkve nad vasjo, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Korada 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S hojo nadaljujemo po cesti, ki se vzpenja ob desni strani cerkve. Pri domačiji tik nad cerkvijo se asfaltirana cesta prelevi v kolovoz. Vodi nas skozi gozd in se zmerno vzpenja. Držimo se je kar nekaj časa in ko se višje po približno 45 minutah hoje zooža v pešpot pridemo do razpotja s planinskimi tablami, kjer se držimo desno. Hodimo po široki in dobro vzdrževani gozdni cesti. Držimo se je približno 15 minut hoje, ko pridemo do naslednjega razpotja na ovinku. Tu zavijemo levo na ozko pešpot. Sprva gremo preko terena poraščenega z nizkim grmičevjem (april, 2018), nato pa ponovno pridemo v gozd. Večinoma se zmerno vzpenjamo, pot pa nas pripelje do klopi in vodnega zajetja s pipo, kjer si lahko natočimo vodo. Nadaljujemo desno po makadamski cesti. Po morda 100 metrih hoje pridemo do zaselka Vrtače, kjer zavijemo levo med prvo in drugo hišo na levi strani ceste. Ozka pešpot nas vodi v gozd. Višje se vzpenjamo preko travnatih pobočij, pot pa se razširi v kolovoz, ki nas pripelje do asfaltirane ceste. Tu nadaljujemo desno, a že po približno 30 metrih hoje zavijemo levo na ozko pešpot. V nekaj minutah se povzpnemo do naslednjega razpotja na razglednem travnatem slemenu. Tu se nahaja tudi oznaka za razgledno točko. S hojo nadaljujemo levo po makadamski cesti, a že po približno 50 metrih nas markacija usmeri levo na pešpot, ki vodi zmerno v breg. Po nekaj minutah se povzpnemo do cerkevice svete Gendrce. Držimo se kolovoza, ki vodi od cerkve naravnost preko razglednih in širokih travnatih pobočij Korade. Do vrha, ki ga vidimo pred sabo, imamo še dobri dve minuti hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Korada je prostran vrh na Kambreškem visoko nad dolino reke Soče