Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

  Kojca iz prevala Vrh Ravni - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kojca

Le kdo še ni slišal za Zakojco, majhno cerkljansko vasico za Kojco. V njej se je rodil in preživel svojo mladost France Bevk. Pot nas vodi mimo razglednega Divjega roba do Lipja. Tu si lahko nekoliko oddahnemo, kajti kmalu gremo mimo odcepa za Hudičev rob. Skale, ki je pokopala prevaranega hudiča. S cerkvenimi zvonovi ga je ukanila hudobna baba. Hotel se je polastiti njene ...

Kojca je za najmlajše otroke kar precej strma, zato naj bodo stari vsaj med 4 in 5 let.

Družinski izlet: Zaradi posameznih nekoliko bolj strmih predelov je Kojca primerna za otroke stare 5 let ali več. Na poti gremo mimo razglednih točk, na počivališču Lipje, pa si lahko odpočijemo in preberemo legendo o tem kako je hudobna baba ukanila hudiča. Vrh je prostran in razgleden.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1303 m
Višina izhodišča: 826 m
Višinska razlika:
477 m

Izhodišče: Zapeljemo se v center Cerknega. Z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Zakriž, Zakojca, Jesenica, Gorje, Poče in Trebenče. Le malo naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž. Tu imamo za nadaljevanje dve možnosti; lahko nadaljujemo levo v smeri vasi Zakriž in se do omenjene vasi povzpnemo po strmi cesti ali pa nadaljujemo naravnost in se do vasi Zakriž povzpnemo po nekoliko daljši a širši cesti. Nad vasjo Zakriž pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Jesenica in Zakojca. Občasno precej razgledni cesti v naslednjih križiščih sledimo v smeri Kojce. Zadnji del poti se vozimo do dokaj ozki makadamski cesti. Parkiramo na prevalu Vrh Ravni katerega prepoznamo kot razpotje številnih cest in kolovozov in po številnih pohodniških smerokazih.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Kojca 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na prevalu nas smerokaz usmeri na ožji gozdarski kolovoz. Kmalu smo pozorni na oznake, ki nas usmerijo levo na pešpot. Zmerno se vzpenjamo skozi gozd. Višje prečkamo gozdno cesto in se še naprej držimo naše poti. Vodi nas mimo s cevjo zajetega izvira, table za Divji rob in preko počivališča Lipje. Tu se nahaja že precej slaba hiška, klopca in dva šanka. Tu je tudi razpotje za vas Orehek ter pot do Hudičevega roba. Kmalu za Lipjem se prične široka in dobro nadelana pešpot strmo vzpenjati. Ko se višje položi pridemo do razpotja za vas Zakojco. Tu se še vedno položna pot obrne ostro nazaj proti Kojci. Prečkamo zaraščujočo planino, ko se pot obrne v strmo in gozdnato vršno pobočje Kojce. Iz gozda stopimo na travnat in razpotegnjen vrh Kojce. Preko planine se ob robu gozda sprehodimo do visoke senene kopice in razgledne plošče, ki označujeta naš cilj.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.