Rupnikova linija na Zaplani

         

  Rupnikova linija od gostilne Mesec za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Rupnikova linija na Zaplani

Rupnikova linija na Zaplani je tematska učna pot, ki nas popelje mimo več dobro ohranjenih bunkerjev zgrajenih med leti 1937 in 1941. Zgradili so jih za obrambo pred vdorom italijanskih sil, ki so sicer v tistem času že zasedale velik del slovenskega zahodnega ozemlja. Obrambna linija je dobila svoje ime po Leonu Rupniku, generalu ki je vodil gradbena dela. To območje je imelo velik vojaški pomen že za časa rimske dobe, saj nas pot vodi mimo ostankov Rimskega obrambnega zidu, Claustre Alpium Iuliarum. Obe obrambni liniji sta doživeli podoben konec. Rimljanom je zaporo sicer uspelo zgraditi, a ni nikoli služila svojemu namenu, to je zaustavitvi prodora vzhodnih barbarskih ljudstev na rimsko ozemlje. Po drugi strani je bila zapora prizorišče številnih spopadov med rimskimi cesarji, od katerih je najbolj znana bitka med Teodozijem in uzurpatorjem Evgenijem pri reki Frigidus blizu Vipave. Tudi Rupnikova linija ni izpolnila svojega namena. Ob začetku vojne velik del linije ni bil usposobljen za učinkovito obrambo, saj večina bunkerjev ni bila oborožena ali opremljena z zahtevnejšo vojaško opremo. Ko je leta 1941 nemška vojska napadla tedanjo Jugoslavijo je grozilo, da bodo branitelji na liniji obkoljeni, zato so zapustili svoje položaje. Tako se je italijanska vojska povsem neovirano sprehodila mimo sicer mogočne obrambne črte, ki jo je gradilo tudi do 60.000 delavcev hkrati. Obe obrambni liniji sta tako kljub približno 1500 letni časovni razliki presenetljivo podobni neizmerno veliki potrati časa, sredstev in ljudi, ki so se mučili z njino izgradnjo. Njuna največja ironija pa je, da naj bi Rimski zid branil "Italijane" pred vzhodnimi ljudstvi, medtem ko naj bi druga zapora branila "vzhodne ljudi" pred Italijani. Pot nas vodi tudi mimo petih energetskih točk. Blagodejno delujejo na velik del notranjih organov, kot so srce, pljuča, ščitnica, maternica, jajčniki, črevesje, žolč in ostali. Ob povratku gremo mimo Napoleonovega vodnjaka. Po pripovedovanju domačinov so ga zgradili za potrebe francoskih vojakov, ki so kasneje zasedli Ljubljano. Do izgraditve vodovoda je bil edini vir pitne vode na tem območju, saj nikoli ne presahne. Rupnikova linija na Zaplani se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Idrijska in še ožje v podregiji Rovtarsko hribovje.

Družinski izlet mimo številnih bunkerjev na Rupnikovi liniji na Zaplani.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta ali več. Gremo mimo več zanimivih učnih tabel, ki nas podučijo o Rupnikovi liniji, njenem namenu, gradnji in o njenem načrtovanju. Več bunkerjev si lahko ogledamo tudi od znotraj, saj so ostali več ali manj nepoškodovani vse do danes. Na poti je urejenih pet zdravilnih energetskih točk.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 551 m
Najvišja točka na poti: 653 m
Skupna višinska razlika: 138 m

Izhodišče: Po avtocesti se zapeljemo do Vrhnike. Na prvem semaforju zavijemo levo proti centru mesta. Te ceste se nato držimo približno pet kilometrov, ko zavijemo desno proti Strmici (1 km). Po cesti se zapeljemo skozi vas Strmico in ko pridemo višje nad hišami v gozdu do križišča nadaljujemo desno. Te ceste se sedaj držimo naravnost do gostilne Mesec na Jerinovem griču na Zaplani, kjer parkiramo na ustreznem mestu.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Celotna krožna pot 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Gremo čez parkirišče gostilne Mesec in se povzpnemo po kratkih stopnicah za dekorativnim vodnjakom na cesto. Tu nadaljujemo levo. Ceste se držimo nekaj deset metrov, ko opazimo zelen smerokaz Rupnikove linije, ki nas vodi levo na pešpot. Hodimo ob desnem robu travnika, kjer lahko opazimo ostanke Rimskega obrambnega zidu. Pot nas pripelje do velike učne table, klopi in prve zdravilne energetske točke. Tu se pot obrne levo in nas vodi zložno v gozd. V nadaljevanju se povsem položi in nas pripelje do naslednje učne table poleg ostankov bunkerja, ki ga je ob začetku okupacije porušila italijanska vojska. Po kratkem grebenskem delu se spustimo desno navzdol na makadamsko cesto, oziroma t.i. vojaško pot. Držimo se je vse do konca, pripelje pa nas na razgleden pašnik, kjer se ob robu gozda nahaja naslednji bunker. Blizu so klopi, razgledna plošča in tri zdravilne energetske točke. Tu se odpre razgled na Javornike, Snežnik, Slivnico, Ljubljanski vrh in ostale vrhove Menišije. Deloma se vidi zahodni rob Ljubljanskega barja in Krimsko pogorje. Ob robu gozda se spustimo do dna pašnika, ker nadaljujemo naravnost v gozd. Tu naletimo na naslednjo učno tablo, na dva dobro ohranjena bunkerja in energetsko točko. Pot nas vodi mimo levega bunkerja navzdol. Po krajšem spustu nas smerokaz usmeri desno k naslednji učni tabli in bunkerju. Tu nadaljujemo desno naprej po kolovozu skozi gozd. Pot se zložno spušča in nas hitro pripelje do razpotja, kjer planinska markacija kaže desno, medtem ko naša pot vodi levo navzdol. V nekaj minutah se spustimo do asfaltirane ceste po kateri se vrnemo na izhodišča.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (59) pritisni: Rupnikova linija
  Eden izmed bunkerjev na Rupnikovi liniji na Zaplani.