Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Sveti Nikolaj na Praprotnem Brdu iz Smrečja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Nikolaj v Praprotnem Brdu

Cerkev svetega Nikolaja stoji na manjši vzpetini tik nad vasjo Praprotno Brdo v Rotarskem hribovju. Opisana pot je primerna tudi kot družinski izlet v naravi. Na poti nazaj lahko naredimo tudi krožno pot. Od cerkve se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje. Še posebej izstopa markantni sosedji vrh s cerkvijo Svetih Treh kraljev. Sveti Nikolaj leži v regiji Primorska in Notranjska in podregiji Idrijska.

Sveti Nikolaj v Praprotnem Brdu rade obiščejo družine z mlajšimi otroki.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka delno neoznačena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 718 m
Višina izhodišča: 745 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina je 268 m.

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Vrhnika. Zapustimo jo na izvozu Vrhnika. V prvem križišču zavijemo levo proti Horjulu in že čez približno 50 metrov zavijemo iz glavne ceste desno ponovno proti Horjulu. Po cesti nadaljujemo z vožnjo vse do križišča, kjer nas table usmerijo levo proti Podlipi 6 kilometrov in Smrečju 13 kilometrov. Po dolini se vozimo približno 3 kilometre, prečkamo potok Podlipščica, nadaljujemo preko vasi Podlipa ter za njo zavijemo desno v klanec. Na vmesnem križišču zavijemo levo ter na naslednjem križišču ponovno zavijemo levo. Vozimo se do vasi Smrečje. Hitro za tablo, ki označuje konec vasi in za tablo, ki označuje konec vrhniške občine na manjšem prelazu parkiramo levo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - cerkev Svetega Nikolaja v Praprotnem Brdu 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od izhodišča takoj za tablo, ki označuje mejo občine Vrhnika ne prečkamo ceste, temveč pričnemo s hojo po neoznačenem kolovozu, ki se prične na našem parkirišču in nas vodi ob robu gozda rahlo levo navzgor. Kmalu pridemo v gozd. Naše poti se držimo vse do prvega razpotja, do katerega smo potrebovali slabih 15 minut hoje. Tu zavijemo levo in se takoj nato ponovno držimo levo. Kolovoz kmalu preide v gozdno pešpot. Po približno slabih 10 minutah hoje ponovno pridemo do razpotja gozdni poti. Ponovno se držimo levo. Kmalu se pričnemo spuščati skozi dokaj zaraščen gozd in po približno 10 minutah hoje pridemo na makadamsko cesto. Zavijemo desno. Ceste se držimo vse do prve hiše in križišča za njo, kjer prometna tabla kaže levo proti Rovtam. Mi na križišču zavijemo desno in se držimo makadamske ceste vse do prvih domačij tik pod cerkvijo. V levem ovinku nadaljujemo skozi vas vse do zadnje hiše, prečkamo njeno dvorišče in se povzpnemo do cerkve od koder se lepo vidijo okoliški hribi. Tu se naš lahko tudi družinski izlet v naravi zaključi.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti a le do točke, kjer smo prvotno prišli iz gozdne neoznačene poti na makadamsko cesto. Tu ne zavijemo levo v gozd, temveč nadaljujemo po makadamski cesti vse do vasi Smrečje. Ko pridemo do glavne ceste skozi vas in po kateri smo se pripeljali zavijemo levo. Do izhodišča, ki ni več daleč pridemo ob glavni cesti. S tem smo zaključili eno od krožnih poti po Rovtarskih hribih.