Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Grmada na Planinski gori s Planine - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Grmada na Planinski gori

Grmada se nahaja na vzhodnem robu hribovite Hrušice nad naseljem Planina. Sam vrh ni razgleden, se pa tik pod njim iz travnatega roba odpre razgled na Planinsko polje, Cerknico in cerkniško jezero, Javornike in hribe gozdnate Menišije. Grmada se nahaja v regiji Primorska in Notranjska in podregiji Idrijska. Še ožje se nahaja v podregiji Hrušica.

Grmada na Planinski gori bo družinam z majhnimi otroki všeč zaradi razgleda na Planinsko polje.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari vsaj 4 do 5 let. Pot nas vodi mimo skrivnostne cerkve svete Marije, na Grmadi pa nas navduši razgled na Planinsko polje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 873 m
Višina izhodišča: 466 m
Višinska razlika: 407 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana – Koper. Zapustimo jo na izvozu za Unec, Cerknico, Rakek, Rakov Škocjan in Planino. Z vožnjo nadaljujemo proti Postojni in Planini. Po tej cesti se vozimo približno 4 kilometre do naselja Planina, kjer parkiramo pred veliko cerkvijo Svete Marjete z visokim ločenim zvonikom. Cerkev se nahaja ob glavni cesti skozi naselje, gledano iz logaške ali ljubljanske smeri, na začetku naselja takoj za prvimi hišami in je ne moremo zgrešiti. Pri cerkvi parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Grmada 1 ura 40 minut, Grmada - izhodišče 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Cesto prečkamo pri cerkvi kjer smo parkirali. Pozorni smo na planinske table za Planinsko goro, Grmado in Svetega Lovrenca. S hojo nadaljujemo po kolovozu na katerega kažejo te table. Vzpenjamo se direktno v pobočje travnika, ki je nad naseljem. Po približno 10 minutah hoje pridemo do gozda in široke gozdne ceste, kjer nas planinska tabla usmerja levo proti Planinski gori. S hojo nadaljujemo levo po tej cesti. Po slabih 10 minutah hoje gremo mimo razcepa, kjer vodi pot desno navzgor na Planinsko goro (ta pot je bila zaradi žledoloma marca 2014 neprehodna ). Tu ne zavijemo desno navzgor, temveč gremo naprej po naši cesti, ki na temu mestu prav tako zavija desno. Čez približno 15 minut gremo mimo kamnoloma na naši desni strani in kmalu za tem pridemo do asfaltne ceste. Tu zavijemo desno. Po asfaltni cesti hodimo do konca kamnoloma, kjer zavijemo desno na makadamsko cesto. Le-ta nas ob zahodnem robu kamnoloma pripelje do njegovega višjega nivoja. Tam nas marakcije usmerijo desno čez kamnolom in nato ob drevju hitro levo navzgor. Vzpenjamo se po ozkem in dokaj strmem kolovozu. Po nekaj minutah nas markacija usmeri desno, mi pa nadaljujemo levo po kolovozu. Čez nekaj metrov pot zavije levo na ozko pešpot. Pot nas zelo hitro pripelje nad kamnolom, kjer nadaljujemo desno in nato navpično navzgor po peščenem pobočju v gozd. Tej poti sledimo približno 20 minut, ko pridemo do razpotja, kjer se nam iz desne strani priključi poti iz Planine, ki smo jo že omenili. S hojo nadaljujemo levo naprej. Čez nekaj minut gremo mimo kapelice blizu cerkve in takoj zatem že vidimo cerkev Svete Marije. Gremo mimo cerkve in nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zmerno vzpenja. Držimo se je približno 10 minut hoje, ko zavijemo desno na kolovoz, ki nas vodi po širokem travnatem pobočju Planinske gore. Po nekaj minutah pridemo do razglednega roba travnika, od koder se nam odpre razgled na Planinsko polje. Tu zavijemo desno in v nekaj minutah pridemo do »kamnite mize«, ki označuje z gozdom poraščen vrh Grmade.

Sestop: Vračamo se po isti poti, a le do asfaltne ceste ob kamnolomu. Tu zavije levo. Ko pridemo do makadamske ceste ob kamnolomu po kateri smo prišli prvotno, ne zavijemo levo nanjo temveč nadaljujemo naprej po naši asfaltni cesti. Te ceste se držimo vse do glavne ceste skozi naselje Planina, do katere je slab kilometer hoje. Prečkamo jo in s hojo nadaljujemo po cesti, ki je nekoliko levo od naše in vodi skozi stari del naselja Planina mimo rdeče cerkve Svetega Roka. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča, do katerega imamo še približno 1 kilometer hoje.