Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Hudournik z Oblakovega vrha za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Hudournik

Hudournik upravičeno velja za najlepšo razgledno točko Vojskarske planote. Z njega se odpre razgled proti Julijcem in zlasti Spodnjim Bohinjskim goram, na glavne vrhove Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja, proti Trnovskemu gozdu itd. Ta predel Slovenije je znan po tako imenovani stari veri, ki jo je razkril Pavel Medvešček. Povest o nastanku Oblakovega vrha, ki jo povzemamo, je del tega starodavnega izročila.
...

Če se na Hudournik odpravimo z otroki, potem se nanj povzpnemo po makadamski cesti mimo domačije Medved.

Družinski izlet: Izlet po opisanem brezpotju ni primeren za otroke. Če se odpravimo na Hudournik z otroki, se nanj povzpnemo po makadamski cesti, ki je sicer opisana med povratkom. V tem primeru je izlet primeren za otroke stare 3 do 4 leta, saj je pot izrazito nezahtevna, le za otroke dokaj dolga. Izlet si lahko zelo skrajšamo tako, da se z avtom zapeljemo mimo zapuščene domačije Medved (junij, 2017) do označenega razpotja za Hudournik, ki je opisan med vzponom. V tem primeru je pot primerna tudi za otroke stare 2 do 3 leta ali tudi mlajše, saj imamo od tu do vrha le približno 10 minut hoje. Hudournik se nahaja na visokem robu, kjer moramo paziti na otroke. Le nekaj metrov od vrha se nahaja proti Trnovskemu gozdu razgleden in prostran travnik, kjer imamo dovolj varnega prostora za počitek ali igro.

Zahtevnost: Pot na Hudorunik, vse do prihoda na Vojskarsko planoto, vodi po občasno dokaj strmem brezpotju in skozi gosto podrastje. Krožni povratek naredimo po makadamski cesti, ki se je držimo vse do izhodišča. Tudi ta del poti je večinoma neoznačen. Če nam ni do hoje po brezpotju, se na Hudournik odpravimo po makadamski cesti po kateri se sicer vračamo.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 721 m
Višina: 1148 m
Višinska razlika: 427 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Idrijo, kjer z vožnjo nadaljujemo naprej proti Tolminu. Ko pridemo v Spodnjo Idrijo zavijemo levo proti Spodnji, Srednji in Zgornji Kanomlji ter proti Oblakovemu vrhu. Cesti sledimo vse do prelaza Oblakov vrh. Parkiramo približno 10 metrov naprej od prelaza levo ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Hudorunik 1 ura 45 minut. Krožen povratek po makadamski cesti 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V mokrem ne priporočamo hoje na Hudournik po opisanem brezpotju.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na prevalu Oblakov vrh gremo do prometnih tabel za Dolnjo Trebušo in Kanomljo. Ob njima opazimo slab kolovoz. Stopimo nanj. Sprva je precej zaraščen s travo a, ko pridemo do gozda postane precej bolj nadelan. Držimo se ga vse do konca, kjer gremo naprej po sedaj že opuščenem in zaraščenem kolovozu. Teren je posut s podrtimi in požaganimi drevesi in se zarašča z grmovjem (maj, 2017). V nadaljevanju prečkamo hudourniško strugo in še nekaj časa vztrajamo na poti, nato pa se spustimo do makadamske ceste pod nami. Nadaljujemo desno in se je držimo do prvega razpotja, kjer nadaljujemo ponovno desno. Pripelje nas do samotne in opuščene domačije. Tik pred njo zavijemo ostro desno nazaj na slabo gozdno cesto. Sledimo ji do njenega konca, kjer se prične brezpotje. Gozd prečimo precej položno vse do neizrazite gozdne grape, kjer se usmerimo levo navzgor, a le do drevesa z znamenjem, dvem vzporednima rdečima črtama pri vrhu zavitima levo. Pri drevesu zavijemo levo navzgor in se prebijamo skozi gosto podrastje vse do strme poseke. Usmerimo se navpično v strm breg in se ga držimo vse do roba planote, kjer naletimo na gozdno cesto - kolovoz.
Sedaj zložne poti se držimo vse do asfaltirane in tudi markirane ceste, kjer nadaljujemo desno. Cesta se kmalu prelevi v makadam. Vodi nas mimo zaselka in še naprej mimo grobišča partizanov. Ceste se še kar držimo, vodi pa nas mimo samotne domačije. Nekaj minut hoje naprej od te domačije smo pozorni na smerokaz za Hudournik. Tu zavijemo desno na markiran gozdni kolovoz. V zmernem vzponu pridemo mimo večje jase pod travnat in razgleden vrh po katerem se vzpnemo do slabe klopi (maj, 2017). Desno za njo se v nekaj korakih spustimo do razglednega roba Hudournika, kjer se nahajata vpisna skrinjica in žig.

Sestop: Do makadamske ceste se vračamo po isti poti ali pa po lastni izbiri pri klopi zavijemo desno navzdol. Tu bomo opazili že obledel smerokaz za slap Gačnik. Pot je več ali manj opuščena, zato se po lastni presoji spuščamo po bregu navzdol vse do gozdnega kolovoza, ki nas nato levo pripelje do samotne in opuščene domačije Medved. Tu bomo na drevesu opazili oznake za Hudournik. Na makadamu zavijemo desno in se ga držimo vse do izhodišča. V zložnem spustu pridemo do razpotja, kjer gre levo nazaj pot za slap Gačnik medtem, ko imamo do Oblakovega vrha še 3,9 kilometra hoje po občasno razgledni makadamski cesti.