Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Čezsoča od športnega letališča Bovec za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Čezsoča

Čezsoča je manjša vas na južnem predelu bovške kotline. Prvič je bila omenjena že na začetku 14. stoletja. Izlet nas ne vodi čez vaško jedro, temveč mimo vasi ob reki Soči do enega od njenih zaselkov. Na poti gremo mimo več stezic, ki nas pripeljejo na breg Soče. Ta ima tu precej široko strugo in v poletnih mesecih nizek vodostaj, zato gorska lepotica tu pokaže svoj precej...

Pri Čezsoči so bodo otroci naužili čofotanja po reki Soči.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a bodo vsaj del poti prehodili tudi mlajši otroci. Izlet bo otrokom še posebej všeč zaradi reke Soče, ki je tu poleti plitva in bodo v njej našli obilo priložnosti za igro. Seveda jih pri reki ves čas spremljamo, da ne zaidejo v globje tolmune.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot. Orientacija po opisu je zelo lahka.

Oprema: Običajna, lahko tudi lažja športna, pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Zaselek Čezsoča: 410 m
Izhodišče: 439 m
Višinska razlika na poti (samo do zaselka): 53 m

Izhodišče: Vozimo se po bovški obvoznici. Ko, gledano iz Kobarida, pridemo do križišča, kjer se nahaja prometni smerokaz levo za Bovec in desno za letališče zavijemo proti letališču. Po nekaj 100 metrih vožnje parkiramo na velikem parkirišču ob letališču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Čezsoča kot je opisano 50 minut. Celotna krožna pot 1 ura 40 minut. Časi so navedeni brez postankov ob reki Soči.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na levi strani ceste je začetek pešpoti, ki nas vodi mimo letališča in njegove vzletne steze (avgust, 2019). Nato gremo čez travnik, kjer pridemo do grmovja in drevja. Tu zavijemo desno na pešpot, ki se prične spuščati skozi gozd. Pot nas pripelje do asfaltirane ceste po kateri se spustimo do mostu čez reko Sočo. Prečkamo reko in gremo za mostom levo po makadamski cesti. Držimo se je do mosta čez potok Slatnico, ki ga prečkamo. Mi smo se ceste držali do zaselka, ki od potoka ni več daleč in kjer so nas domačini opozorili, da je brv čez reko Sočo dobrih 150 metrov naprej podrta (avgust, 2019). Kako smo nameravali nadaljevati s potjo, si lahko ogledate na gps sledi - roza sled.

Povratek: Po isti poti se vrnemo do mosta čez Sočo. Takoj za njem zavijemo levo na širšo pešpot. Pripelje nas do travnate ravnine, kjer desno opazimo letališče. Tu zavijemo desno na pešpot, ki preide v kolovoz. Vodi nas skozi pas grmovja (avgust,2019) ter v nadaljevanju ob ograji letališča. Od tu hitro pridemo na prvotno pot po kateri se vrnemo na izhodišče.