Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Dom Planika iz doline Krme - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Dom Planika

Dom Planika se nahaja na planoti Ledine pod južnim ostenjem Triglava. Prva koča je bila postavljena že leta 1871. Kasneje je bila večkrat prezidana in tudi preimenovana. Od koče se lepo vidi greben vrhov nad dolino Krmo od Debele peči in preko Draških vrhov vse do Tosca in Vernarja. Lepo se vidijo tudi zahodni Julijski vrhovi in južne Bohinjske gore. Dom Planika se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo dereze in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2401 m
Višina izhodišča: 922 m
Višinska razlika: 1479 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Hrušica in nadaljujemo proti Kranjski Gori. Pred vasjo Dovje zavijemo levo na cesto, ki pelje v Mojstrano in naprej proti dolinam Vrata, Kot in Krma. Po tej cesti se peljemo proti vasi Radovna in dolini Kot in Krma. Peljemo se mimo odcepa za dolino Kot in nadaljujemo naravnost po cesti, ki se prične spuščati. Sredi spusta se desno odcepi cesta v dolino Krmo. Nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno v smeri doline Krme. Po makadamski cesti se peljemo mimo Kovinarske koče do prvega označenega parkirišča. Lahko parkiramo tu, ali pa se odpeljemo naprej do naslednjega označenega parkirišča nekaj 100 metrov naprej, kjer se makadamska cesta konča.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Dom Planika 4 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo na prvem označenem parkirišču za Kovinarskim domom. Po približno 10 minutah hoje po gozdni makadamski cesti pridemo do naslednjega, zadnjega označenega parkirišča. Gremo mimo zapornic in hiše na jasi in naprej po za promet zaprti ozki makadamski cesti. Sčasoma postane pot strmejša in makadamska cesta končno preide v kamnito gozdno pešpot. Približno eno uro hoje od izhodišča pridemo do prvega ruševja. Pot je še vedno široka in se zmerno vzpenja. Nato se položi in nas pripelje na široko jaso imenovano Vrtača. Prečakamo jo po sredini in za njenim robom se pričnemo ponovno zmerno vzpenjati. Pot nas pripelje do naslednje s skalami posute široke in dolge jase imenovane Malo polje. Vzdolžno jo prečkamo. Za njo se pričnemo skozi gozd zmerno vzpenjati in po približno 15 minutah hoje pridemo do pastirskega stana Prgarca na planini Zgornja Krma. S hojo nadaljumo desno ob koči. Nekaj minut za pastirskim stanom pridemo do razpotja, ki desno vodi proti Kredarici in levo proti Planiki in Kurici. Nadaljujemo levo. Pot čez Kurico vodi deloma po melišču. Pot je strma in ovinkasta. Kmalu pridemo do še bolj strmega in skalnatega predela, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Nad tem predelom pridemo do ruševja, kjer se pot položi. Po razbrazdanem a dokaj ravnem kraškem svetu hodimo med ruševjem. Nato se hitro pričnemo spuščati v globoko kotanjo. Iz nje se zlagoma, tudi preko melišč, povzpnemo na Konjski preval.
Nadaljujemo levo v smeri Doma Planika po razmeroma strmi poti. Vodi nas prečno preko širokih gruščnatih pobočjih pod Malim Triglavom. Višje vse bolj razgledna pot nas pripelje na neizrazit greben, kjer zavije desno. Sprva gremo mimo velike vrtače, nato pa se pot obrne levo. Od tu imamo do Doma Planika še približno 10 minut hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.