Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Koča pri Triglavskih jezerih s planine Blato za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Koča pri Triglavskih jezerih

Koča pri Triglavskih jezerih se nahaja v osrednjem predelu Julijskih Alp. Je še posebej priljubljena med tujimi planinci in pohodniki, saj je izvrstno izhodišče za številne vrhove okoli Doline Triglavskih jezer. Mala Tičarica je še posebej priljubljena, saj je oddaljena le dobro uro hoje, medtem ko se na zahtevno in brezpotno Veliko Tičarico odpravi le redkokdo. Veliko obiskovalcev ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot. Zahteven predel je zelo kratek in poteka preko Štapc, škrbine pod Malo Tičarico s katere poteka sprva zelo strm in dobro varovan, a kratek spust v Dolino Triglavskih jezer. Vkolikor se želimo izogniti Štapcam gremo do Koče pri Triglavskih jezerih čez Prode.

Oprema: Običajna pohodniška oprema, čelada. V zimskem času dereze in cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Izhodišče: 1147 m
Najvišja točka na poti - Štapce: 1855 m
Koča pri Triglavskih jezerih: 1685 m
Višinska razlika: 708 m

Izhodišče: Z gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Stari Fužini. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Prehojen čas na zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Koča pri Triglavskih jezerih čez Štapce 3 ure 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na zahtevni poti.

Vzpon: Na parkirišču pred planino Blato sledimo oznakam za Planino pri Jezeru. Skozi gozd se pričnemo vzpenjati po sorazmerno strmem gozdarskem kolovozu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se držimo levo smeri za Planino pri Jezeru, desno Planina v Lazu. Za razpotjem se kolovoz prelevi v ozko in občasno precej strmo in deloma skalnato makadamsko cesto. Dobrih 5 minut pred Planino pri Jezeru gremo mimo razpotja, kjer gre levo smer za Planino Vodični vrh in Planino Vogar. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do Planine pri Jezeru, kjer se držimo oznak za planino Dedno polje. Pot preči planino, ki leži pretežno v kotanji nad jezerom in nas vodi mimo več pastirskih stanov in razpotja za planino Viševnik naprej v gozd. Poti, ki je dejansko ožja gozdna, občasno bolj strma makadamska cesta se držimo vse do planine Dedno polje.
Tu se še naprej držimo naše poti, ki nas vodi ob levem robu planine. Držimo se oznake za planino Ovčarijo. Vijugasta pot počasi pridobiva na višini, pripelje pa nas na razgleden rob nad planino Ovčarijo, kjer se odpre pogled proti Lanževici in zahodnim vrhovom Spodnjih Bohinjskih gora. Spustimo se na desni rob planine, kjer se nahaja razpotje. Levo gre pot proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Prodov, mi pa nadaljujemo desno proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Štapc. Pot se hitro prične vzpenjati v macesnov gozd. Zmerno vzpenjajoča pot občasno postane nekoliko strmejša in ko se višje položi pridemo do škrbinastih Štapc.
Strm spust s Štapc v Dolino Triglavskih jezer velja za zahtevnega, a je pot zelo dobro varovana s klini, jeklenicami in deloma utrjena z lesenimi stopnicami, zato jo zlahka prehodimo. Zahtevnemu predelu sledi okljukast odsek poti posut z drobnim gruščem, kjer se varujemo zdrsa. Nižje se pot obrne desno in prečkamo dolgo melišče za katerim sledi spust skozi ruševje. Hitro se spustimo do Dvojnega jezero od koder imamo do Koče pri Triglavskih jezerih samo še nekaj minut zložne hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.