Koča v Krnici

         

  Koča v Krnici od Ruskega križa za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Koča v Krnici

Koča v Krnici se nahaja na jasi sredi obsežne kotanje Krnice. Obdajajo jo eni izmed naših najbolj znanih dvatisočakov. Nad njo se dvigajo ostenja Male in Velike Ponce ter Škrlatice, južno od koče se dvigajo severne stene Razorja in Prisojnika, na jugovzhodu pa se Krnica zooža in jo na koncu zapirata Dovški Gamsovec in strma Kriška stena. Koča je izhodišče za znani Špik, Križ, Pogačnikov dom in številne ostale visokogorske ture. Velik del poti do koče hodimo skozi gozd, tudi koča sama je v veliki meri obdana z drevjem, a pri prečkanju dolgega pašnika v prvi polovici poti postane pot razgledna in dolina zasije v vsej svoji gorski lepoti. Povsod okoli nas se dvigajo stene težko pristopnih dvatisočakov. Še posebej temna severna pobočja Prisojnika okoli Prednje glave, ki se strmo dvigajo nad zahodnim predelom Krnice grozijo, da se bodo zdaj zdaj zgrnila nad dolino. Koča v Krnici je partner projekta Očistimo naše gore in se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Koča v Krnici je primerna za nedeljski sprehod ob vznožju številnih julijskih visokogorskih vrhov.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti bodo zmogli prehoditi tudi mlajši, ki pa jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Najnižji del poti: 1004 m
Višina: 1113 m
Višinska razlika: 109 m

Izhodišče: Zapeljemo se do Kranjske Gore, kjer z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Pred tretjo serpentino smo pozorni na velik Ruski križ na škarpi desno nad cesto. Parkiramo ob levi strani ceste na manjšem parkirišču. Če je parkirišče zasedeno se lahko zapeljemo naprej ali nazaj in parkiramo na ustreznem mestu ob cesti.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Ruski križ - Koča v Krnici 45 minut, krožni povratek Koča v Krnici - Ruski križ 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Pri križu, kjer smo parkirali gremo levo navzdol po makadamski cesti. Prečkamo most in nadaljujemo naravnost do križišča gozdnih cest, kjer se nahaja z leseno streho pokrita pipa z vodo. Tu gremo desno. Preden nas pot pripelje do potoka na zadnjem desnem ovinku zavijemo levo na pešpot, ki nas pripelje do brvi. Prečkamo potok in nadaljujemo desno. Nato gremo preko pašnika z leseno kočo in na makadamski cesti nadaljujemo levo. Vodi nas mimo pastirske koče in spominskega parka posvečenega ponesrečenim planincem. Zatem se pot obrne desno in nas kratko vodi ob hudourniški strugi, a že po nekaj 10 metrih hoje nas markacije usmerijo desno v gozd na široko in dobro nadelano pešpot. Višje nas pot vodi ob hudourniški strugi, nato pa zavije levo v gozd. Pot se prične nekoliko hitreje vzpenjati, a je hoja še vedno udobna. Držimo se je vse do Koče v Krnici.

Sestop: Vračamo se desno, ne levo kot smo prišli, po ozki gozdni makadamski cesti. V dokaj hitrem spustu pridemo do hudourniške struge, kjer se pot obrne levo. Ob strugi nas vodi vse do prvotne poti po kateri smo prišli in po kateri se vrnemo na izhodišče.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (49) pritisni: Koča v Krnici
  Razgleden pašnik na okoliške dvatisočake na poti do Koče v Krnici.