Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Mala Tičarica s planine Blato za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Mala Tičarica

Mala Tičarica je razgledna in lahko dostopna gora v osrednjem predelu Julijskih Alp. Je pribljubljen cilj planincev, ki prespijo na Zasavski koči na Prehodavcih ali v Koči pri Triglavskih jezerih. Kot samostojen cilj enodnevne ture je v veliki meri obiskana s planine Blato. Gora je prvi vrh, gledano z juga, na dolgem grebenu med Dolino Triglavskih jezer in doline Za Kopico, na katerem ji sledi ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1147 m
Višina: 2071 m
Višinska razlika: 924 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Starim Fužinam. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Planina Blato - Mala Tičarica 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. V zimskem času je obvezna uporaba derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na parkirišču pred planino Blato sledimo oznakam za Planino pri Jezeru. Skozi gozd se pričnemo vzpenjati po sorazmerno strmem gozdarskem kolovozu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se držimo levo smeri za Planino pri Jezeru, desno Planina v Lazu. Za razpotjem se kolovoz prelevi v ozko in občasno precej strmo in deloma skalnato makadamsko cesto. Dobrih 5 minut pred Planino pri Jezeru gremo mimo razpotja, kjer gre levo smer za Planino Vodični vrh in Planino Vogar. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do Planine pri Jezeru, kjer se držimo oznak za planino Dedno polje. Pot preči planino, ki leži pretežno v kotanji nad jezerom in nas vodi mimo več pastirskih stanov in razpotja za planino Viševnik naprej v gozd. Poti, ki je dejansko ožja gozdna, občasno bolj strma makadamska cesta se držimo vse do planine Dedno polje.
Tu se še naprej držimo naše poti, ki nas vodi ob levem robu planine. Držimo se oznake za planino Ovčarijo. Vijugasta pot počasi pridobiva na višini, pripelje pa nas na razgleden rob nad planino Ovčarijo, kjer se odpre pogled proti Lanževici in zahodnim vrhovom Spodnjih Bohinjskih gora. Spustimo se na desni rob planine, kjer se nahaja razpotje. Levo gre pot proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Prodov, mi pa nadaljujemo desno proti Koči pri Triglavskih jezerih preko Štapc. Pot se hitro prične vzpenjati v macesnov gozd. Zmerno vzpenjajoča pot občasno postane nekoliko strmejša in ko se višje položi smo tik pred škrbino Štapce pozorni na slabo označeno razpotje (september, 2018), kjer zavijemo desno za Tičarico, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih. Pot nas sprva kratko vodi skozi ruševje, ki je hitro umakne travnatim zaplatam. Vzpenjamo se po strmem pobočju Male Tičarice. Pot je varovana z nekaj klini, na posameznih mestih pa si pri hoji pomagamo z rokami. Ko se višje teren položi se prečno vzpenjamo po razglednem travnatem pobočju po katerem pridemo do razpotja na manjšem sedlu. Tu se držimo smeri za Malo Tičarico, levo, 15 minut, medtem ko gre naravnost pot proti Zelnarici, pa tudi Prehodavcem in Hribaricam.
Sprva prečimo ne prestrmo travnato pobočje. Kmalu pridemo do rupevja, kjer se prične sedaj skalnata pot vzpenjati hitrje. Sledimo markacijam in dobro nadelani poti, ki nas v nekaj minutah pripelje na vrh Male Tičarice. Tik pod vrhom gremo preko nekaj korakov dolgega prepadnega roba, ki terja nekoliko več previdnosti.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.