Meniji za izlete po regijah Slovenije
     
  
  Marija Snežna iz Breginja za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Marija Snežna nad Breginjem

Marija Snežnam nad Breginjem se nahaja se na manjšem hribu s katerega se odpre razgled na vrhove nad Breginjskim kotom. Pot nas vodi mimo Ščirnove ogradi ter ob potoku Bela na katerem stoji obnovljena Petrinova žaga.
Nastanek čaščenja Marije Snežne sega v čas pozne antike, ko sta se rimski patricij in njegova žena odločila, da svoje premoženje ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Marija Snežna nad Breginjem je izlet, ki bo otrokom všeč zlasti zaradi potoka Bela na katerem se nahajajo slikoviti jezovi.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti bodo prehodili tudi otroci, ki so komaj shodili. Poti nas večinoma vodi ob potoku Bela. Na njem bodo otrokom všeč slikoviti jezovi do katerih se lahko spustimo, a moramo paziti, da otroci ne padejo preko roba. Sproti si ogledamo tudi enkraten Ščirnov ograd.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Lažja pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Marija Snežna: 640 m
Izhodišče v Breginju: 556 m
Skupen vzpon do cerkve Marije Snežne: 86 metrov.

Izhodišče: Preko Kobarida se po glavni cesti peljemo proti Breginju. V Breginju se zapeljemo do velike vaške cerkve in parkiramo na parkirišču ob njej.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Marija Snežna nad Breginjem 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča gremo nazaj po cesti po kateri smo se pripeljeli in na prvem križišču zavijemo levo. Pot nas vodi mimo edinstvene Ščirnove ogradi naprej po cesti. Nad zadnjimi hišami asflatirana cesta preide v makadamsko in deloma betonsko cesto. Vodi nas ob potoku Bela, mimo več slikovitih jezov in obnovljene Petrinove žage. Višje na razpotju za Stol in Muzec se držimo levo. Še naprej se držimo naše poti, ki nas po približno 5 minutah zmerne hoje pripelje do cerkvice Marije Snežne nad Breginjem.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.