Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
  
  Nadiža iz Robiča za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Nadiža

Nadiža je znamenita severnoprimorska reka, ki nastane z združitvijo Belega in Črnega potoka. Izvira v Italiji, nekaj časa teče po Sloveniji, nato pa pri mejnem prehodu Robič v tesni, ponekod skoraj tisoč metrov globoki, soteski ponovno vstopi v Italijo. Reka je precej po krivem v senci svoje večje in bolj znane severnoprimorske sosede, že skoraj mitske Soče. Reka Nadiža ...

Nadiža je priljubljen izletniški cilj mladih družin, saj se ob njej nahaja več kampov, kjer lahko bivamo.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti bodo prehodili tudi mlajši otroci, vendar bo za njih celotna pot s povratkom verjetno predolga, zato jim na poti pomagamo pri hoji. Na poti imamo veliko primernih kotičkov, kjer se lahko na za otroke sorazmerno dolgi poti ustavimo in odpočijemo. Poleti, ko reka ni premrzla, bodo številni prodni nanosi ter plitev tok reke izvrsten vir igre za otroke. Kljub večinoma plitvi vodi moramo biti pozorni na številne sorazmerno globoke tolmune, zlasti ob bregu. Nadiža je znana kot topla alpska reka, a je njena voda vseeno sorazmerno mrzla. V njej lahko zaplavamo na poti ali v kampu Nadiža, a je vseeno kakšno stopinjo toplejša pri pri Robiču kjer smo parkirali. Ta predel reke velja za najtoplejšega. Prav tako je tu veliko primernega prostora za otroško igro. Nižje, že v globoki soteski med strmimi pobočji Mije in Matajurja se nahajajo obsežni prodni nanosi po katerih se lahko prav tako dokaj daleč sprehodimo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahko tudi lažja, pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Najvišja točka na poti: 291 m
Izhodišče: 245 m
Skupen vzpon na poti (v eno smer): 108 m

Izhodišče: Zapeljemo se preko Kobarida in nadaljujemo proti Robiču. Zapeljemo se preko Robiča proti istoimenskemu mejnemu prehodu z Italijo. Takoj za naseljem zavijemo desno in parkiramo na velikem parkirišču ob Nadiži.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče pri Robiču - kamp Nadiža 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti, ki gre ob desnem robu parkirišča naravnost. Vodi nas mimo manjšega lokala z igriščem za odbojko in gugalnicami (avgust, 2020). Pot se skozi pas gozda kratko povzpne, obrne levo in spusti. Po nekaj minutah hoje pridemo do križišča makadamskih poti, kjer se držimo naravnost. Desno je smer za Kred, levo pa bi prišli na breg Nadiže. Kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer se držimo levo in na naslednjem razpotju naravnost. Po slabi minuti hoje pridemo do brvi v Nadiških koritih, naša pot, sedaj betonska, pa se prične strmo vzpenjati. Vrh nižje vzpetine pri koritih se pot zložno obrne navzdol in nas pripelje do naslednje betonirane poti, kjer nadaljujemo levo navzdol. Pot se zložno spusti do samotne domačije in nas vodi preko njenega dvorišča, sprva preko travnikov nato pa ponovno skozi gozd. Zložno se spustimo do studenca za katerim se pot ponovno razcepi, držimo pa se levo za Podbelo - 55 minut. Pot se spusti do Nadiže, se položi in nas nedaleč od reke vodi skozi gosto rastje. V nadaljevanju nas še vedno položna pot vodi mimo Milanovega tabornega kampa. Še naprej se držimo naše poti, ki nas hitro pripelje do kampa Nadiža, ki je naš cilj.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.