Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Planina Govnjač od planinske koče Savica za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Planina Govnjač

Planina Govnjač je odmaknjena, manj znana in obiskana planina. Planinci jo večinoma prečimo na poti na Tolminski Kuk in Podrto goro ali med krožnim povrtkom z Bogatina in Mahavščka. A vedno ni bilo tako. Med prvo svetovno vojno je tudi v ta del Zlatorogovega kraljestva vdrla vojna vihra, pa čeprav tu boji niso potekali. Italija in Avstro-Ogrska sta na Krnu utrdili vsaka svojo ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 653 m
Višina: 1480 m
Višinska razlika: 827 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - planina Govnjač 3 ure.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskem smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. V mesecih, ko je drevje brez listja se na posameznih mestih na poti odpre lep pogled na Bohinjsko jezero pod nami. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja za Kočo pod Bogatinom desno. Tu zavijemo levo in hitro pridemo do Doma na Komni.
Sledimo smerokazom, ki nas vodijo proti planini Govnjač, Mahavščku in žičnici Vogel. Stopimo v gozd na ozko pešpot. Sprva se na posameznih mestih kratko precej strmo spustimo, a hitro za tem, ko je strm del poti za nami pridemo do razpotja za žičnico Vogel. Tu se držimo desno za planino Govnjač. Vzpenjamo se skozi gost mešan gozd Spodnje Komne. Višje pridemo do pasu ruševja in pot se počasi zložno obrne navzdol. Spust je občasno nekoliko hitrejši in ko se mulatjera razširi imamo do planine Govnjač le še dobro minuto hoje.
Pot nas pripelje do številnih ruševin nedanje kasarne avstroogrske vojske. Tu se držimo desno smeri proti Mahavščku. Zložna pot nas vodi preko prostrane planine. Ko pridemo do označene bližnjice, ki levo vodi na Mahavšček, se še naprej držimo naše poti, ki nas vodi mimo velike kali proti desnemu robu planine. V širokem levem loku jo v zložnem vzponu obhodimo. Višje se nam priključi bližnjica, pot pa nas v kratkem, a hitrejšem vzponu pripelje do travnate ravnice v ozki dolini pod stenami vrha Vrše. Sprehodimo se po dolini, ki se višje obrne desno v globok in ozek zatrep pod Vrhom Planje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.