Meniji za izlete po regijah Slovenije
         
   
  Planina za Migovcen in Konjsko sedlo od planinskega doma Savica za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Planina za Migovcem in Konjsko sedlo

Planina za Migovcem je bila dolgo časa opustela planina na katero pa se počasi vrača življenje, saj so na njej leta 2019 ponovno pasli živino. Največji čar planine so razgledi na Bohinjsko jezero, ki se odpirajo na vhodnem pobočju vrha Mohor, ki jih prečkamo tik pod planino ter razgled na severna prepadna ostenja Podrte gore. Izlet si lahko podaljšamo vse do Konjskega sedla, kjer se ...

Pod  vrhom se nahaja planinska koča, kjer se lahko otroci okrepčajo s sirovimi štruklji.

Družinski izlet: Vkolikor se odločimo za dvodnevni izlet na Komno je opisana pot primerna tudi kot družinski izlet. V tem primeru gremo prvi dan do Doma na Komni, drugi dan pa se z otroki povzpnemo do Planine za Migovcem in če je še dovolj volje in moči naprej do Konjskega sedla, ki ni več daleč. Po sicer sorazmerno dolgi poti se večinoma vzpenjamo zmerno strmo, pogosto pa se pot tudi precej položi zato, če se nam ne mudi, pot otrokom ne bo delala težav. Pod Domom na Komni proti planini Govnjač je potrebno nekaj korakov poplezati, pa tudi opisana bližnjica proti omenjeni planini se sem pa tja nekoliko bolj strmo vzpne, ampak ti predeli so kratki. V primeru dvodnevnega izleta je pot primerna za otroke stare 5 let ali več, starši pa morate, glede na opis in fotografije poti, sami presoditi, ali bodo vaši otroci zmogli izlet.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 653 m
Višina: 1782 m
Višinska razlika: 1129 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Zapeljemo se do konca naše ceste. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je tekom glavne turistične sezone plačljivo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Dom na Komni 2 uri 30 minut, Dom na Komni - Konjsko sedlo 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se priporoča uporabo cepina in derez.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot, ki nas vodi do Doma na Komni in do Koče pod Bogatinom. Po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Tu se držimo levo in sledimo planinskim smerokazom za Dom na Komni. Hodimo po mulatjeri, ki se v okljukih večinoma zmerno vzpenja v sicer strmo gozdnato pobočje. Te poti se držimo skoraj povsem do Doma na Komni. V mesecih, ko je drevje brez listja se na posameznih mestih na poti odpre lep pogled na Bohinjsko jezero pod nami. Že visoko pod robom planote pešpot zavije desno v grapo imenovano Pekel. Pot kmalu ponovno zavije desno in se še naprej vzpenja v okljukih. Višje gremo mimo manjšega spodmola z jamo. Še naprej se držimo naše poti. Nekaj minut pod Domom na Komni gremo mimo razcepa za Črno jezero. Po nadaljni dobri minuti hoje pridemo do naslednjega razpotja za Kočo pod Bogatinom desno. Tu zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo do Doma na Komni.
Mimo planinskega doma sledimo oznakam za žičnico Vogel (Rjava skala). Ozka pešpot se spušča skozi zaraščen gozd. Občasno je nekaj korakov bolj strmih in si po potrebi pomagamo z rokami, a vseeno zlahka napredujemo. Po približno 5 minutah pridemo do razpotja, kjer nas planinski smerokaz vodi levo proti žičnici Vogel, 4 ure 30 minut in desno proti žičnici Vogel preko planine Govnjač 5 ur. Gremo levo po bližnjici. Pešpot se hitro nekoliko zooža, a je dobro nadelana in markirana. Sprva se sicer položna pot nekoliko spusti, nato pa sledi razgiban teren vzhodnega predela Komne, kjer se pot občasno položi, vzpne, pa zopet spusti. Po nekoliko daljšem in strmejšem vzponu sledi spust skozi pas ruševja, ki nas pripelje do razpotja in planinske poti, ki vodi levo proti Voglu preko planine Govnjač, 4 ure, desno imamo 30 minut do planine Govnjač in po prehojeni poti do Doma na Komni 45 minut. S hojo nadaljujemo levo. Sprva položna pot nas vodi po vzhodnem predelom dolge planine Govnjač imenovanem Krošnja. Višje se zložno vzpnemo v manjšo dolinico med Mohorjem in vrhom Pleše, kjer se pričnemo spuščati proti skrajnemu vzhodnemu robu Komne. Tu se pešpot obrne desno proti Bohinjskemu Migovcu. Sprva zložna pot na kateri se odpre eden lepših razgledov na Bohinjsko jezero nas nato v zmernem vzponu pripelje na Planino za Migovcem. Obhodimo jo po njenem vzhodnem robu, nato pa se kratko vzpnemo do slabo označenega razpotja (oktober, 2019), kjer gre desno smer za Škrbino, Vrh nad Škrbino in Tolminski Kuk, levo pa za preval Globoko in Vogel. Nadaljujemo levo, vedno bolj razgledna pot pa nas v pretežno zmernem vzponu pripelje za Konjsko sedlo med slikovitim in brezpotnim Bohinjskim Migovcem in Mejo.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Vkolikor nam čas dopušča se lahko vrnemo preko planine Govnjač. V tem primeru na vzhodnem predelu planine Govnjač ne zavijemo desno na bližnjico za Dom na Komni, po kateri smo šli do Planine za Migovcem, temveč nadaljujemo naravnost. Pot nas bo pripeljala do predela planine Govnjač, kjer se nahajajo številni ostanki objektov iz prve svetovne vojne. Tu se držimo smeri desno za Dom na Komni.