Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Ratitovec iz Prtovč - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Ratitovec

Ratitovec je dolgo travnato sleme z lepimi razgledi na Julijske Alpe, Karavanke in Škofjeloško hribovje. Na njemu je več vrhov. Najvišja sta Altemaver visok 1672 metrov in Gladki vrh visok 1667 metrov. Nanj se da narediti lepo lahko, krožno turo. Iz Prtovč preko Povdena gor in preko Razora na izhodišče. Leži v subregiji Julijske Alpe, ki je del Zahodnega Alpskega sveta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: Gladki vrh 1667 m
Višina izhodišča: vas Prtovč 1025 m
Višinska razlika:
642 m

Izhodišče: Iz Škofje Loke gremo do Železnikov. Tu nas bodo oznake ob glavni cesti usmerile desno proti vasi Prtovč. Tej cesti sledimo vse do vasi, kjer parkiramo na parkirišču ob cesti ali cerkvi pred vasjo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Vas Prtovč - Gladki vrh čez Povden 1 ura 35 minut. Gladki vrh - vas Prtovč čez Razor 1 ura 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali nadaljujemo proti vasi. Kmalu pridemo do oznake, ki nas desno usmerja na Ratitovec čez Razor. Po tej poti se bomo vrnili. Mi nadaljujemo levo na Ratitovec čez Povden, oziroma kot piše na tabli Poden. Hodimo po širokem gozdnem kolovozu, ki se sprva naglo spušča, nato pa se začne vzpenjati skozi gozd. Po približno 30 minutah hoje pridemo na sedlo Povden. Tu je križišče poti, informacijska tabla in smerokazi. Mi nadaljujemo po gozdni stezi desno za nami skozi gozd. Pot je lepo shojena in označena in nimamo težav z orientacijo. Višje pridemo do gozdne ceste, ki ji sledimo le nekaj 10 metrov, nato pa nadaljujemo desno po strmejši pešpoti. Kmalu nas pripelje na strma travnata pobočja, kjer se nam odprejo lepi razgledi. Nadaljujemo po tej poti, ki se proti vrhu položi. Sedaj hodimo po travnatem in manj strmem pobočju. Kmalu pridemo do koče na Ratitovcu. Desno nad njo je Gladki vrh, ki ga dosežemo v nekaj minutah.

Sestop: Iz Gladkega vrha se vrnemo do koče. Tu zavijemo levo po široki, dobro shojeni pešpoti. Počasi se spuščamo med travnatimi pobočji Ratitovca. Po nekaj minutah hoje pridemo do roba slemena, kjer pot zavije levo, postane strmejša in vijugasta. Po približno 15 minutah hoje pridemo do položnega, ozkega, travnatega predela stisnjenega med strma pobočja in na levi navpično steno. Ta predel se imenuje Razor. Tu je tudi razpotje, kjer vodi pot levo na Vratca, planino Klom in Kosmati vrh. Nadaljujemo naravnost. Kmalu pridemo v gozd. Sedaj sledimo gozdni stezi, ki je dobro shojena in označena in nikamor ne zavijamo. Proti vasi Prtovč postane precej kamnita, kar nekoliko oteži naš korak. Po približno 50 minutah hoje od Razorja pridemo na izhodišče.