Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Robidišče za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
  Robidišče

Robidišče je najzahodnejša slovenska vas. Severno, zahodno in južno je vasica obdana z državno mejo, le proti vzhodu se pokrajina odpira proti Breginjskemu kotu. Robidišče se nahaja visoko v hribih odmaknjeno od preostalih večjih naselji Severne Primorske, zato je kulturno vedno pripadalo Beneški Sloveniji. Dežela, pretežno poseljena s Slovenci je večino svoje zgodovine pripadala ...

Robidišče je primerno za družinski izlet, saj nam sprehod skozi staro vas nudi razglede na okoliške hribe.

Družinski izlet: Sprehod po vasi Robidišče lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke. Nekoč precej večja vas je še vedno ohranila stare kamnite hiše zgrajene v beneško-slovenskem slogu, saj si lahko ogledamo 300 let staro Vančno hišo z nespremenjeno črno kuhinjo. Na poti k Robidišču se ustavimo tudi pri Napoleonovem mostu, ki se nahaja tik ob naši cesti. Pod edinstvenim mostom lahko poleti tudi zaplavamo. Če imamo na razpolago dovolj časa se preko vasice Logje zapeljemo v Breginj, kjer si ogledamo prav tako edinstveno Ščrinovo ograd. Nato se sprehodimo še do Marije Snežne nad Breginjem.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 667 m
Višina: 671 m
Višinska razlika: 4 m

Izhodišče: Iz Kobarida se zapeljemo v vas Borjano, kjer se cesta, ki sicer pelje proti Beginju odcepi levo proti Podbeli in naprej proti Robidišču. Slikovite ceste, ki nas vodi mimo Napoleonovega mosta se držimo vse do vasi Robidišče, kjer parkiramo na ustreznem mestu.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: 20 minut, odvisno od našega ogleda vasi.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S parkirišča se po dobro nadelani pešpoti spustimo do mostu, ki se nahaja le nekaj metrov pod cesto ob kateri smo parkirali.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.