Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Rodica iz parkirišča nad vasjo Grant - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Rodica

Rodica je eden izmed bolj priljubljenih vrhov v Spodnjih Bohinjskih gorah, kljub temu, da ji magična meja 2000 metrov nadmorske višine uide za las. Njeni veliki priljubljenosti lahko pripišemo dejstvo, da je gora izreden in lahko dosegljiv razglednik, saj se z nje vidi velik del Julijskih Alp. Proti vzhodu bomo opazili Karavanke in zahodne vrhove Kamniških Alp, proti jugu pa se pod nami širiji Škofjeloško, Polhograjsko in Cerkljansko hribovje, kjer še posebej izstopata Porezen in vzhodno od njega Blegoš. Številni planinci se na Rodico odpravijo po razgledni in zelo slikoviti poti iz Črne prsti. Poleg izjemne ture po dolgi Košuti je to zagotovo ena izmed naših najlepših grebenskih poti. Rodica se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Pot na Rodico bodo zmogli prehoditi 5 let stari otroci ali starejši.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 5 let ali več. Zmogel jo bo tudi marsikateri štiriletnik ali celo triletnik, velik del poti pa zagotovo tudi mlajši, ki jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Vkolikor najmlajšim na poti na Rodico zmanjka volje ali moči, lahko zavijemo na proti jugu razgleden Jehlc. Vrh mimo katerega nas vodi pot je manjši stranski greben Spodnjih Bohinjskih gora.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

višina višina višina

Višina: 1966 m
Višina izhodišča: 1183 m
Višinska razlika:
783 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Podbrdo - Most na Soči. Ko pridemo v vas Koritnico zavijemo iz glavne ceste proti vasi Rut. Tu pridemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta gre levo proti vasi Grant. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, ki se začne vzpenjati skozi gozd. Smer, ki vodi na Rodico je dobro označena. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Parkirišče Gantarski gozd - Rodica 2 ure 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Kmalu nas vodi mimo zapornice za katero se počasi prelevi v kolovoz. Za lovsko opazovalnico pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Rodice. Sprva hodimo skozi gozd, nato pa mimo ruševja. Pod vrhom Jehlc se naša pešpot obrne desno in prične v dolgih okljukih vzpenjati v njegova pobočja. Tik predno se povzpnemo nad omenjeni vrh pot ponovno zavije desno in pričnemo se vzpenjati po južnih pobočjih Rodice. Še naprej se držimo naše poti, ki nas pripelje do razpotja, kjer nas planinski smerokazi usmerjajo levo na Šijo, zavijemo pa desno proti Črni prsti in Rodici katere vrh dosežemo približno v 15 minutah nadaljne hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.