Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Srednja Ponca iz Tamarja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Srednja Ponca

Srednja Ponca leži med Visoko in Zadnjo Ponco. Je del pretežno enovitega, strmega grebena imenovanega Ponce po katerem poteka meja z Italijo. Greben je znan širom po Evropi in svetu, oziroma povsod, kjer spremljajo zimske smučarske skoke, saj se ob njegovem vznožju nahaja smučarska skakalnica, kjer tradicionalno vsako leto poteka mednarodno prvenstvo v smučarskih ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi obvezno tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2228 m
Višina izhodišča: 1108 m - Dom v Tamarju
Višinska razlika:
1120 m

Izhodišče: Iz Kranjske gore se vozimo proti Ratečam. V naselju pridemo do križišča, kjer cesta zavije levo proti Planici in Tamarju. Kmalu pridemo do smučarskih skakalnic in parkirišča, kjer lahko parkiramo. Z vožnjo lahko nadaljujemo in parkiramo nekoliko višje, vendar do Doma v Tamarju z avtom ne moremo, saj je cesta za promet zaprta.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Parkirišča blizu skakalnic - Dom v Tamarju 45 minut, Dom v Tamarju - Srednja Ponca 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se turo priporoča le zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo s hojo po makadamski cesti proti Domu v Tamarju. Sledimo dolini in naši poti. Po približno 45 minutah hoje pridemo do doma. Gremo mimo njega v smeri oznak za Ponce. Gozdna pot nas kmalu pripelje do naslednjega razpotja, kjer nas oznake usmerjajo desno proti Srednji Ponci. Markirani poti sledimo sprva večinoma skozi gozd in ruševje. Mestoma je pot dokaj strma. Ko nas pripelje nad gozd pridemo do prvih jeklenic. Tu zavije desno in začnemo se strmo vzpenjati. Le-ta kmalu popust, vendar ne povsem do vrh. Na pobočjih pod grebenom je pot ponovno strmejša. Ko pridemo na greben zavijemo desno in hitro po nekaj metrih hoje pridemo na vrh Srednje Ponce.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.