Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Šunikov vodni gaj iz Lepene za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Šunikov vodni gaj

Šunikov vodni gaj napaja potok Lepenjica, ki je tik pred sotočjem s potokom Šunik izdolbel okoli 100 metrov dolga in do 10 metrov globoka korita. Pravijo, da je prostor zdravilen in poln blagodejnih energij, ki jih lahko sprejmemo preko kaplic, ki jih Lepenjica prši v prostor medtem, ko se zvija med skalami, ki so ji na poti, polni posamezna korita in razpenjeno skače preko slapišč. Krožna pot nas ves čas vodi ob potoku, ali vsaj blizu njega in včasih je potrebno stopiti nekoliko vstran, do brega, ali na rob visoke skale, da lahko vidimo najlepše slapove in bistre tolmune, ki so sicer skriti pred našimi pogledi. Da so tu pozitivne energije ni potrebno posebej poudarjati. Povsod, kjer se nahajajo tako lepi neokrnjeni naravni kotički, ki jih oblino napaja življenjska moč vode se počutimo dobro, oziroma bolje. Pot nas vodi tudi mimo ostankov starega mlina, ki je deloval do prve svetovne vojne ter ruševin žage, ki je služila svojemu namenu še v 50. letih prejšnjega stoletja. Kot velik del posočja, se je tudi Šunikovega vodnega gaja dotaknila prva svetovna vojna, saj je pri spodnjem mostu čez Lepenjico potekala glavna preskrbovalna pot na fronto. Šunikov vodni gaj se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Otrokom bo Šunikov vodni gaj všeč zaradi številnih tolmunov in slapišč.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, pri čemer se moramo zavedati, da je pot v mokrem spolzka in takrat za otroke manj primerna. Na sicer sorazmerno kratkem izletu moramo kar precej paziti na otroke. Dvakrat po ozki brvi prečkamo potok in gremo mimo več slapišč, korit ali tolmunov, ki nas s svojo lepoto vabijo s poti na rob visoke skale ali na breg potoka, da si jih ogledamo. Otroci to počnejo zgolj v spremstvu staršev. Otrokom na poti po potrebi pomagamo pri hoji. Kljub vsemu je pot v suhem primerna za družinski izlet.

Zahtevnost: Lahka označena pot. V mokrem je pot precej spolzka.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Najvišji del poti: 548 m
Izhodišče: 508 m
Višinska razlika na poti: 46 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Bovec – Trenta, oziroma, če prihajamo čez Vršič, po cesti proti Bovcu. V vasi Soča zavijemo za Lepeno in Velika Korita Soče ter se peljemo mimo korit in kampa Klin. Nato nadaljujemo po lokalni cesti proti Domu Klementa Juga. Po nekaj kilometrih bomo na desni strani ceste zagledali tablo Šunikov vodni gaj in parkirišče (avgust, 2019). Če želimo po daljši poti se ustavimo ob prvi tabli, sicer nadaljujemo naprej do naslednje table ob cesti.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - krožna pot kot opisano: 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali gremo naprej po pešpoti, ki nas vodi skozi gozd nad potokom. Kmalu ga desno prečkamo po brvi in nadaljujemo levo - desno Matevž. Pešpot nas vodi nad številnimi koriti in slapovi. Višje pridemo do smerokaza, kjer gre naravnost smer za Planinski dom dr. Klementa Juga, medtem ko mi tu zavijemo levo. Potok prečkamo po brvi in nadaljujemo levo. Še naprej se držimo naše poti, ki nas pripelje do prve brvi od koder se na izhodišče vrnemo po isti poti.

Povratek: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

  Šunikov vodni gaj je izdolbel gorski potok, ki se peni preko številnih slapišč.