Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Triglavski dom na Kredarici iz doline Krme - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Triglavski dom na Kredarici

Triglavski dom na Kredarici stoji tik pod vrhom Kredarice na grebenu med Rjavino in Triglavom. Prvi dom je bil zgrajen leta 1896. Kasneje je bil večkrat povečan. Odprt je celo leto. Nudi nam razglede na greben nad Krmo od Debele peči preko Draških vrhom do Tosca in Vernarja. Proti vzhodu se vidi vrh Kredarice in Rž. Proti severu se lepo vidijo Pihavec, Dovški Gamsovec, Prisojnik, Razor, Stenar in številni ostali vrhovi. Dom je partner projekta Očistimo naše gore in se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Julijske Alpe.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo dereze in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2515 m
Višina izhodišča: 922 m
Višinska razlika: 1593 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Hrušica in nadaljujemo proti Kranjski Gori. Pred vasjo Dovje zavijemo levo na cesto, ki pelje v Mojstrano in naprej proti dolinam Vrata, Kot in Krma. Po tej cesti se peljemo proti vasi Radovna in dolini Kot in Krma. Peljemo se mimo odcepa za dolino Kot in nadaljujemo naravnost po cesti, ki se prične spuščati. Sredi spusta se desno odcepi cesta v dolino Krmo. Nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno v smeri doline Krme. Po makadamski cesti se peljemo mimo Kovinarske koče do prvega označenega parkirišča. Lahko parkiramo tu, ali pa se odpeljemo naprej do naslednjega označenega parkirišča nekaj 100 metrov naprej, kjer se makadamska cesta konča.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Triglavski dom na Kredarici 4 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo na prvem označenem parkirišču za Kovinarskim domom. Po približno 10 minutah hoje po gozdni makadamski cesti pridemo do naslednjega, zadnjega označenega parkirišča. Gremo mimo zapornic in hiše na jasi in naprej po za promet zaprti ozki makadamski cesti. Sčasoma postane pot strmejša in makadamska cesta končno preide v kamnito gozdno pešpot. Približno eno uro hoje od izhodišča pridemo do prvega ruševja. Pot je še vedno široka in se zmerno vzpenja. Nato se položi in nas pripelje na široko jaso imenovano Vrtača. Prečakamo jo po sredini in za njenim robom se pričnemo ponovno zmerno vzpenjati. Pot nas pripelje do naslednje s skalami posute široke in dolge jase imenovane Malo polje. Vzdolžno jo prečkamo. Za njo se pričnemo skozi gozd zmerno vzpenjati in po približno 15 minutah hoje pridemo do pastirskega stana Prgarca na planini Zgornja Krma. S hojo nadaljumo desno ob koči. Nekaj minut za pastirskim stanom pridemo do razpotja, ki desno vodi proti Kredarici in levo proti Planiki in Kurici. Nadaljujemo levo. Pot čez Kurico vodi deloma po melišču. Pot je strma in ovinkasta. Kmalu pridemo do še bolj strmega in skalnatega predela, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Nad tem predelom pridemo do ruševja, kjer se pot položi. Po razbrazdanem a dokaj ravnem kraškem svetu hodimo med ruševjem. Nato se hitro pričnemo spuščati v globoko kotanjo. Iz nje se zlagoma, tudi preko melišč, povzpnemo na Konjski preval.
Od tu sledimo oznaki za Triglavski dom do katerega imamo markirano 1 uro in 30 minut hoje. Pot se zlagoma vzpenja v pobočja pod Malim Triglavom. Občasno gremo preko krajših nekoliko bolj strmih predelov. Po približno 15 minutah hoje pridemo do kratkega z jeklenicami, klini in skobami varovanega predela na vogalu velike skale. Za njim se pot ponovno položi. Nato pridemo še do dveh s jeklenicami dobro varovanih predelov. Hitro in brez posebnosti ju prehodimo. Približno eno uro hoje za Konjskim prevalom pridemo do razpotja, kjer gre naravnost pot za Krmo, mi pa gremo tu levo proti Triglavskemu domu. Že po nekaj minutah hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer gre levo pot proti Domu Planika in desno ponovno proti Triglavskemu domu. Nadaljujemo desno. Pot se zložno vzpenja čez melišča in široka skalnata pobočja pod Kredarico. Ko pridemo do razpotja z zarjavelo tablo nadaljujemo desno. Kmalu zatem pridemo do Triglavskega doma na Kredarici.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.