Pekel

Otavščica na poti skozi Pekel

Slapovi Pekel pri Borovnici

so delo potoka Otavščica, ki jih je izklesal na svojem hitenju na svetlobo, če nekoliko pretiravamo. Z odmaknjene in redko poseljene Menišije je z neizmerno domišljo na svoji poti proti Ljubljanskemu barju urezal v skalo tesno sotesko in številne slapove. Iz imena slapov bi sklepali, da potok neizmerno trpi na svoji strmi poti navzdol, ampak njegova voda tako igrivo skače iz tolmuna v tolmun, se peni preko številnih skal, drenja v koritih in glasno buči. Od kje taki mojstrovini narave tako temačno ime? Stara zgodba pravi, da so domačini med bliskanjem nevihte za hip uzrli zmaja, ki se plazi skozi Pekel.... Res ali ne, ta zmaj zagotovo ne bruha ognja. V poletni vročini nas soteska Pekel prijetno hladi, pot pa je do druge slapa primerna tudi za mlajše otroke. Sledijo strme stopnice, varovala, nekaj klinov, edine prepreke množičnega turizma v tem izjemnem kotičku narave.

Preberi več...

Četrti slap v soteski Pekel pri Borovnici.
Podoba hudiča na v vhodu v sotesko Pekel.
Tretji Pekelski slap potoka Otavščica, ki izvira na Menišiji.
Strme stopnice nad tretjim slapom.
Četrti slap soteske Pekel se s truščem zliva na skalo.
Planinski smerokazi nam vodijo do več znamenitosti v soteski Pekel in na Menišiji.
Zadnji peti Pekelski slap soteske pri Borovnici je najlažje dostopen, saj se lahko skoraj do njega zepeljemo z avtomobilom.
Krožna pot na izhodišče izleta po soteski Pekel nad vodi skozi zaselek Pristava, ki je blizu Pokojišča na Menišiji nad Borovnico...
×