Meniji za izlete po regijah Slovenije

       

 Deska iz planine Podvežak - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Deska

Iz planotaste in zelo razgledne Deske se odpre pogled na najvišje vrhove vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alp. Zlasti Ojstrice in sosednje Planjave ne moremo spregledati. Proti vzhodu nas pritegnejo pobočja Velikega vrha in Velike Zelenice, sosednjega Dleskovca ter za njim Velike Raduhe. Pokrajina okoli nas je razburkana od številnih vrhov, ki segajo tik do mejnih 2000 metrov. Iz Deske se ...

Družinski izlet na Desko bo navdušil s razgledi daleč naokoli.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke stare 4 do 5 let ali starejše. Pot ni prepadna, niti prestrma. Vrh Deske je prostran, travnat in deloma porasel z ruševjem. Jugo-vzhodna pobočja so prepadna. Tu smo še posebej pozorni na varnost otrok. Deska bo otroke navdušila s svojimi razgledi na vse strani neba in močnim pridihom visokogorja, ki ga vzbuja zlasti pogled na dominantno Ojstrico. Na izhodišče se vrnemo po isti poti, saj krožni povratek preko Tolstega vrha za otroke ni primeren. Deloma poteka po brezpotju, kjer si moramo po potrebi pomagati tudi z rokami.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1970 m
Višina izhodišča: 1500 m
Višinska razlika:
470 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kamnik - Gornji Grad. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. V vasi Podvolovjek smo pozorni na table, ki nas usmerijo levo proti Korošici. Cesta višje postane makadamska. Vozimo se preko treh križišč, kjer nas table vodijo proti Korošici in tudi planini Podvežak. Parkiramo na parkirišču ob dekorativnem kozolčku s številnimi tablami. Za njim je rampa in cesta do planine Podvežak. Vožnja po tej cesti za javni promet ni dovoljena.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Planina Podvežak - Deska 1 ura 30 minut. Krožen povratek preko Tolstega vrha 1 ura 30 minut.

Sezona: V suhem vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po gozdni makadamski cesti za rampo. Cesta in tudi gozdna pešpot nas pripeljeta do pastirske koče vrh planine Podvežak. Za kočo sledimo smerokazom za Korošico. Nad kočo se sprva vzpenjamo precej strmo, a strmina hitro popusti. V večinoma zmernem vzponu sledimo razgibanemu terenu, ki se občasno povsem položi in tudi nekoliko spusti. Po približno 30 minutah hoje od planine Podvežak pridemo do razpotja, kjer gre desno pot za Luče, naravnost proti Korošici, mi pa tu zavijemo levo na ozko stezico. Sprva se zdi, da je neoznačena, a je ves čas markirana in tudi dobro nadelana. V zmernem vzponu nas vodi skozi ruševje. Višje, pod vznožjem jugo-vzhodne, visoke in strme stene Deske je vzpon hitrejši, pot pa postane razgledna. Po približno 30 minutah hoje od razpotja pridemo na vzhodno sleme Deske. Še naprej se držimo naše poti, ki nas hitro pripelje do manjšega prelaza z markacijo in planinskimi oznakami za Vodotočne, Korošico in nazaj za Podvežak. Tu zavijemo levo. Kakšno minuto se vzpenjamo po položnem travnatem pobočju. Nato gremo desno pod ruševjem. Po kakšni minuti hoje postanemo pozorni na travnat pas levo. Med ruševjem nas v dobri minuti zmernega vzpona pripelje do velikega možica, ki označuje vrh Deske.

Sestop: Od možica se vračamo ponovno desno - krožno - mimo ruševja po južnem robu prostrane Deske. Spustimo se do prelaza z markacijo in oznakami. Tu nadaljujemo levo. Po približno 10 do 20 metrih, ko naša pešpot zavije levo smo pozorni na neoznačeno stezico, ki zavijemo desno mimo manjše vrtače z votlino. Sprva precej slabo nadelana pot postane višje lepo vidna. V zložnem vzponu se prečno vzpenjamo po travnatem in delno z ruševjem poraslem pobočju Tolstega vrha. Po morda 10 minutah hoje pridemo na manjše sedlo. Tu nadaljujemo levo po vzhodnem pobočju gore. Zložno se vzpenjamo pod zgornjim pasom ruševja. Pot se kmalu prevesi navzdol. Spuščamo se po kamnitem in precej strmem pobočju, steza pa postane slabo vidna. Označujejo jo redki možiclji, ki hitro izginejo.
Sprva se kratko spustimo preko travnatega predela, kjer pot izgine. Sledi mu gruščnati predel, kjer je pot ponovno nekoliko vidna, a nižje povsem izgine (oktober, 2015). Skozi ruševje iščemo prehod, kar ni težko, saj je orientacija lahka. Le nekaj minut hoje stran se pod nami nahaja dolina, ki jo moramo doseči. Med spustom se držimo roba ruševja levo od nas. Sledimo prehodom med ruševjem, pod ruševjem pa se držimo nekoliko levo. Tu si med spustom po potrebi pomagamo z rokami.
Ko pridemo v dolino gremo levo in se držimo smeri proti Ojstrici. Pozorni smo na slabo vidno stezico (oktober, 2015), ki nas vodi proti markirani poti, ki sicer vodi proti Korošici. Markirana pot je dobro nadelana, označujeta pa jo levo kamen z markacijo, desno pa visok kovinski drog. Od Tolstega vrha smo do dolinice potrebovali 15 do 20 minut, po dolinici do markirane poti pa dobrih 5 minut.
Na markirani poti zavijemo desno. Položna pot se prične kmalu zložno spuščati. V nekaj minutah pridemo do razpotja, kjer gre levo pot za Luče, mi pa nadaljujemo desno pod severno-vzhodno steno Tolstega vrha proti planini Podvežak. Kmalu pridemo do krajšega predela, ki je nekoliko bolj izpostavljen, a nam ne povzroča težav. Takoj za njem se nahaja jama z naravnim oknom. Še naprej se držimo naše poti, ki nas pripelje do naslednjega razpotja. Levo je smer za Moličko planino, mi pa zavijemo desno proti planini Podvežak. Hodimo po razgibanem terenu. Pot se občasno položi, tudi nekoliko vzpne, večinoma pa se zložno spušča. Spust do manjše pašne planine pod vzhodnim ostenjem Deske je nekoliko hitrejši, a še vedno udoben. Prečimo planino, se nekoliko povzpnemo in pridemo do razpotja, kjer smo prvotno zavili proti Deski. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.