Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

Koča na Travniku preko prevala Hlipovec za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Koča na Travniku

Koča na Travniku se nahaja na zahodnem predelu Smrekovškega pogorja pod Velikim Travnikom in je druga, manj znana, planinska koča na tem pogorju. Na njegovem vzhodnem predelu se namreč nahaja širše bolj znan planinski Dom na Smrekovcu. Smrekovško pogorje povezuje Veliko Raduho in Golte. Vkolikor želimo narediti turo med omenjenima pogorjima sta koči, odvisno od ...

Koča na Travniku

Družinski izlet: Izlet na do Koče na Travniku nas vodi preko Velikega Travnika. Kljub temu je pot primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 3 do 4 leta. Vkolikor se želimo, sicer kratkemu a strmemu vzponu na Veliki Travnik izogniti, vršna pobočja gore obhodimo po precežno položni pešpoti, ki preči njegova južna pobočja. Tako si pot skrajšamo za vsaj 15 minut ter si tudi prihranimo nekaj višine, a hkrati izpustimo vzpon na razgledni stolp, nekaj zanimivih učnih tabel (september, 2021) in ogled manjšega šotnega mokrišča.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Koča na Travniku: 1584 m
Izhodišče: 1367 m
Višinska razlika na poti: 285 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Ljubno ob Savinji. Na glavni cesti sledimo smerokazu za Smrekovec - zavijemo v stari del mesta ter nato v središču zavijemo levo proti Ljubenskim Rastkom. Zapeljemo se do Ljubenskih Rastk, kjer ne gremo naravnost temveč zavijemo levo. Tej cesti sedaj sledimo ves čas naravnost. Višje, ko pridemo do travnikov prvih gorskih kmetij se ves čas držimo naše glavne ceste, ki nas nad 1000 metri nadmorske višine vodi mimo zadnje kmetije do gozda, kjer se prelevi v makadam. Vozimo naprej po makadamu, ves čas naravnost, dokler ne pridemo do planinske oznake za Hlipovec desno 15 minut. Tu levo ob cesti na ustreznem prostoru parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Koča na Travniku (preko Velikega Travnika): 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z izhodišča stopimo desno na makadamsko cestom, ki je sicer zaprta za javni promet. Hitro gremo levo mimo planinskega smerokaza za Veliki Travnik, oziroma Turnovko, a se še naprej držimo naše makadamske ceste, ki nas pripelje na preval Hlipovec. Tu nas planinski smerokaz usmeri levo na kolovoz, ki nas preko travnika pripelje v gozd. Zložna pot nas vodi preko posameznih jas, v nadaljevanju pa, ko se kolovoz zooža v pešpot, se prične le-ta zmerno vzpenjati v gozdnato pobočje. Pot nas pelje preko zaobljene poseke. Hitro pridemo do razpotja za bolnico SVBC, 30 minut levo ter nekaj korakov naprej do razpotja, kjer gre levo smer za Kočo na Travniku, desno pa za Turnovko oziroma Veliki Travnik (september, 2021). Od tu kmalu pridemo ven iz gozda po strmo vršno pobočje Velikega Travnika. Tu se nahaja razpotje treh kolovozov. Zaradi sečnje na tem mestu pogrešamo planinske markacije (september, 2021). Če se držimo levo bomo obšli Veliki Travnik in prišli na planino na kateri se nahaja Koča na Travniku, zato stopimo na srednji kolovoz, ki nas vodi direktno v precej strmo pobočje Velikega Travnika. Pod vrhom gore se kolovoz zooža v ozko pešpot, ki nas nato pripelje do razglednega stolpa na Velikem Travniku, oziroma Turnovki.
Gremo levo mimo stolpa in se nato nekoliko desno spustimo preko obore na pašni travnik, kjer nas star planinski smerokaz (september, 2021) usmeri naravnost proti Koči na Travniku, 15 minut (markacije nas usmerjajo tudi levo, a tu ni videti nadelane pešpoti). Preko ravnine sledimo slabo vidnemu kolovozu. V nadaljevanju nas markacija vodi skozi pas gozda ter nato preko naslednje prostrane in nižje razgledne planine po kateri se v 5 minutah spustimo do Koče na Travniku.

Povratek: Vračamo se tako, da Veliki Travnik obhodimo po pešpoti, ki preči njegova južna pobočja. Pri Koči na Travniku ne gremo naravnost proti Velikemu Travniku, temveč se držimo desno, kjer nas planinska markacija usmeri proti desnemu robu planine - smer Smrekovec. Povsem položna pešpot nas vodi pod južnim vršnim pobočjem Velikega Travnika. Ko gremo mimo manjše mlake (september, 2021) se pešpot prelevi v kolovoz, ki se zložno spušča, a se kmalu položi. V nadaljevanju še naprej položna pot prečka kolovoz, ki gledano po poti vzpona, vodi proti Velikemu Travniku. Tu še naprej sledimo markacijam, ki nas vodijo naprej v gozd in nato v nekaj korakih do razpotja Koča Travnik - Turnovka stolp mimo katerega smo šli med vzponom, (september, 2021). Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti vzpona.