Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Kozji vrh od gostišča Kanonir - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kozji vrh

Kozji vrh je manj obiskana gora v Kamniško-Savinjskih Alpah in tudi zato nudi lepo turo v naravi. Obkrožajo ga bolj znani Storžič, Srednji vrh, Kočna, znameniti Stegovnik, Virnikov Grintavecm in ostale sosednje gore. Zaradi poraščenosti je vrh manj razgleden proti Stegovniku in Košuti. Na ostale omenjene gore, njihove sosede, dolino Kokre in Jezersko nudi lep razgled. Nahaja se v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Lahka pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1628 metrov
Višina izhodišča: 740 m
Višinska razlika:
888 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zapeljemo ven na izvozu Kranj - vzhod. Nato zavijemo proti Kranju in na krožnem križišču ob Mercator centru zapeljemo desno proti Jezerskemu. Sedaj se proti Jezerskemu vozimo približno 20 kilometrov. Pozorni smo na gostišče Kanonir, kjer takoj za gostilno zavijemo levo. Gremo mimo nekaj hiš v vasi. Peljemo se mimo dveh odcepov, kjer cesta zavija desno. Mi nadaljujemo naravnost. Nekaj 100 metrov za drugim odcepom smo pozorni na tablo na drevesu na desni strani ceste, ki nas opozarja na Kozji vrh. Tu pred makadamsko cesto, ki iz naše zavija levo navzgor parkiramo. Vožnja z avtom je po tej makadamski cesti, ki je začetek naše poti, prepovedana.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: izhodišče - Kozji vrh 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti, ki od glavne zavije levo navzgor. Te ceste se držimo približno 20 minut, ko pridemo do jase na vrhu katere je planina z velikim parkiriščem na desni strani. Tu nas oznake usmerijo desno na gozdno cesto. Po nekaj minutah hoje gozdna cesta zavije desno čez strugo hudourniškega potoka. Nadaljujemo naprej in sledimo markacijam. Po nekaj minutah pot zavije tokrat levo nazaj in po nekoliko bolj strmem vzponu pridemo do sedla, kjer naša gozdna pot zavije desno navzdol, mi pa sledimo markacijam po levi gozdni cesti. Od tu naprej naša pot nima več razcepov. Markacijam sledimo vse do vrha Kozjega vrha. Slabša gozdna cesta po nekaj minutah hoje postane gozdna peš pot. Po približno dvajsetih minutah hoje prečkamo tri hudourniške struge. Pri zadnji, največji, je potrebno nekaj več previdnosti. Občasno je pot nekoliko bolj strma. Po približno 45 minutah hoje pridemo pod visoko, previsno steno nad katero je naš cilj. Tu prečkamo nekaj podrtih dreves in hitro pridemo na sedlo med Kozjim vrhom in vrhom Turni. Tu nas markacije usmerijo levo. Po dobrih desetih minutah hoje se začnemo strmo vzpenjati skozi z drevesi poraščeno pobočje. Hodimo dobrih 15 minutah, ko pridemo na greben vrha. Do cilja nam ostane samo še nekaj minut ravne hoje. Na vrhu je vpisna skrinjica in visok možic.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.