Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Matkov škaf od začetka Matkovega kota za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Matkov škaf

Matkov škaf je naravna znamenitost, ki jo vsako leto znova izdolbe voda. To je luninemu kraterju podoben snežni kotel vrh debelega snežišča, ki ga tekom zime nasujejo snežni plazovi. V toplejših mesecih na snežišče v rahlem slapu pada voda, ki tako izdolbe globoko jamo. Do Matkovega škafa se običajno, s pomočjo derez ter palic ali cepina, povzpnemo kar po snežišču, ki se ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Dereze, pohodniške palice ali cepin.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Matkov škaf: 1480 m
Izhodišče: 916 m
Višinska razlika: 564 m

Izhodišče: Preko Kranjskega raka in Podvolovjeka, ali preko Ljubnega ob Savinji se zapeljemo v Luče, kjer gremo naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo do križišča, kjer gre levo cesta v Logarsko dolino, mi pa tu z vožnjo nadaljujemo naprej proti Pavličevem sedlu. Po nekaj 100 metrih vožnje smo pozorni na križišče, kjer zavijemo levo čez most proti Matkovemu kotu. Parkiramo levo ob cesti ob MHE ali slabih 50 metrov naprej prav tako levo bo cesti.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Matkov škaf: 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Z izhodišča gremo naprej po cesti ter nato levo mimo rampe (avgust,2021). Naša cesta po kateri smo prišli tu zavije rahlo desno. Levo je suha hudourniška struga, mi pa gremo desno naprej po kolovozu ob prostranem pašniku. Na koncu pašnika prečkamo strugo in gremo naprej po stezi desno ob pašniku. Na koncu travnika pot zavije na široko hudourniško strugo. Po približno 100 metrih hoje po strugi smo pozorni na markiran kolovoz (avgust, 2021), ki zavije desno v gozd. Kolovoz nas pripelje do makadamske ceste po kateri gremo naravnost naprej. Ponovno nas pripelje do struge, ki jo prečkamo in gremo za njo naprej po makadamu. Pot nas sedaj vodi levo ob strugi do smerokaza, ki nas usmeri desno čez strugo. Tu se markirana pot obrne levo in nas še naprej vodi ob strugi. Do sedaj položna pot se počasi prične vzpenjati. Višje pridemo do sorazmerno strmega predela, a strmina hitro popusti. Višje prečkamo hudourniško strugo nad katero se nahaja manjši slap. Kmalu pod pasom ruševja ponovno prečkamo nekoliko širšo hudourniško strugo. Hitro za tem se dvignemo nad ruševje in se pričnemo vzpenjati po melišču na zgornjem delu Matkovega kot pod visokimi stenami gora. Ko pridemo do vznožja snega (avgust, 2021) nas planinska markacija usmeri levo na gruščnato pobočje. Pot se zmerno strmo vzpenja po grobem melišču nad snežiščem. Sledi precej strma in ponovno gruščnata pot, ki nas pripelje do izpostavljenega predela varovanega s klini, kjer smo pozorni na markacije na drugi strani snežišča. Za prečkanje snežišča obvezno potrebujemo dereze. Paziti moramo tudi na sipko melišče, ki nas pri prečkanju prav tako lahko odnese nekaj korako navzdol (avgust, 2021). Na drugi strani melišča sledimo markacijam, ki nas po strmem pobočju v nekaj minutah pripeljejo do Matkovega škafa, ki je avgusta običajo že precej stopljen.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pohodniško aplikacijo Izleti po Sloveniji si naloži v Google Play trgovini.

GPS sled  nas pripelje po dolini Matkov kot do naravne znamenitosti Matkov škaf.

Matkov škaf je snežni kotel, ki ga vsako leto izdolbe voda.

Vir:pisanezgodbe.si

Matkov škaf je ena bolj prepoznavnih naravnih znamenitosti na Solčavskem.