Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Nazarje za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Nazarje

Nazarje so danes širše znane predvsem po svoji industriji, ampak mestece je vsekakor vredno našega obiska in ogleda. Glavna znamenitost mesta je zagotovo obnovljen srednjeveški grad Vrbovec, ki naj bi izviral iz daljnega 12. stoletja. Nahaja se tik nad sotočjem reke Savinje in Drete. Sotočje skupaj z gradom in parkom predstavlja najlepši del mesta in je zagotovo vredno ...

Nazarje

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili. Najlepši del izleta in tudi mesta Nazarje je zagotovo nad sotočje reke Savinje in Drete. Tu je ob srednjeveškem gradu urejen manjši park, kjer bodo otroci našli veliko prostora za igro. Kratko krožno pot do frančiškanskega samostana Nazarje bodo z nekaj pomoči prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili. Del izleta je seveda tudi sprehod znotraj grajskega dvorišča delno obnovljenega gradu.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Lažja športna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Frančiškanski samostan Nazarje: 384 m
Izhodišče: 341 m
Višinska razlika na poti: približno 60 m

Izhodišče:Zapeljemo se v Nazarje, kjer pri gradu Vrbovec prečkamo reko Savinjo. Parkiramo takoj za gradom levo ob cesti na velikem urejenem parkirišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krožna pot do samostana ter sprehod do sotočja in znotraj grajskega obzidja 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Najprej si gremo ogledati sotočje reke Savinje in Drete, ki se nahaja na koncu gradu Vrbovec. Nato se po lastni želji sprehodimo znotraj grajskega obzidja. Sledi vzpon do frančiškanskega samostana nad Nazarji. Gremo levo mimo kulturnega doma, ki se nahaja ob parkirišču, kjer so parkirali. Za kulutrnim domom gremo preko naslednjega parkirišča, kjer po mostu prečkamo reko Dreto. Na koncu mostu, čez cesto, opazimo s streho pokrito stopniče. Po njem se povzpnemo do kapelice, kjer se pot razcepi. Tu zavijemo levo in se po starih in zanemarjenih stopnicah (avgust, 2021), ki nas vodijo skozi gozd v nekaj minutah povzpnemo pred veliko samostansko cerkev.

Povratek: Gledano s cerkvenih stopnic gremo levo do roba gozda, kjer bomo opazili pešpot, ki nas skozi gozd preko nekaj ovinkov in mimo kapelice Lurške Marije pripelje do pokritega stopnišča. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.