Meniji za izlete po regijah Slovenije
       
 
  Rzenik s Kraljevega hriba za gps sled ali  galerijo pritisni na zgornje ikone
 
Rzenik

Rzenik je manj znan vrh katerega severna stena se prepadno spušča v dolino Kamniške Bele. Večina planincev gre sicer mimo gore na sosednji Konj. Rzenik ima prostran travnat vrh, do njega pa so nedavno v ruševje vsekali novo široko in dobro vidno pešpot (september, 2018). Če nas ravno ne preganja tema ali slabo vreme pot na Rzenik podaljšamo do bližnjega Konja, ki je oddaljen le ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 540 m
Višina izleta: 1833 m
Višinska razlika: 1293 m

Izhodišče: Zapeljemo se preko Kamnika, kjer se držimo smeri za Veliko planino in Kamniško Bistrico. V Stahovici na križišču zavijemo levo proti Kamniški Bistrici in Veliki planini, naravnost gre cesta proti Gornjemu Gradu. Te ceste se držimo nekaj kilometrov vse do velikega parkirišča na Kraljevem hribu. Nahaja se na desni strani ceste. Levo se nahaja avtokamp in spodnja postaja žičnice za Veliko planino.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Kraljev hrib - Rzenik 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Ob robu parkirišča, kjer smo parkirali bomo opazili planinsko oznako za Dol, 2 ure in Veliko planino 3 ure 15 minut (september 2018). Zavijemo na makadamsko cesto, ki vodi ob parkirišču v gozd v smeri planinskega smerokaza. Po dobri minuti hoje nas naslednji planinski smerokaz usmeri levo na pešpot, ki vodi v gozd. Ozka, a dobro nadelana pešpot nas višje vodi preko kolovoza. Kmalu pridemo na široko makadamsko cesto, kjer nadaljujemo levo, a že po dobri minuti hoje nas planinski smerokaz usmeri desno na gozdarski kolovoz, ki se hitro prelevi v pešpot. Pot se v dolgih okljukih pretežno zmerno strmo vzpenja v gozdnato pobočje. Višje gremo mimo visokih previsnih sten z več manjšimi spodmoli. Nad stenami nas pot vodi skozi krajšo grapo in nato naprej v okljukih v pobočje. Teren se kmalu ponovno zooža v ozko grapo s stenami na desni strani. Tu vzpon poteka v kratkih in precej strmih okljukih. Pot nato zavije levo iz grape in se položi. V nadaljevanju, po krajšem bolj strmem vzponu, pridemo na slab gozdarski kolovoz (september, 2018), kjer nadaljujemo levo. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Po dobrih dveh minutah hoje pridemo na začetek planine Dol.
Še naprej se držimo makadamske ceste, ki nas vodi skozi slikovito planino v dolini med pobočji Rzenika, Konja in Velike planine. Že proti koncu planine bomo na drevesu na levi strani opazili več planinskih smerokazov. Držimo se tistega, ki nas usmerja levo proti gori Konj, 1 ure 15 minut, desno Velika planina 1 ura 15 minut. Kratko prečkamo pašnik za katerim se pričnemo dokaj hitro vzpenjati v strmo pobočje pretežno iglastega gozda. Pot je slabo markirana in nadelana (september, 2018), zato smo med hojo pozorni, da ne zaidemo in si po nepotrebnem podaljšujemo hojo. Višje, ko postane teren kamnit postane pot bolj vidna in dobro nadelana, še vedno pa pogrešamo več markacij. Ko se pričnejo smreke in macesni mešati z ruševjem hitro pridemo do planine Rzenik. Pot nas vodi mimo Mlakarjeve bajte in naprej preko planine skozi ruševje. V nadaljevanju pridemo do dobro vidnega planinskega smerokaza, ki nas usmeri levo proti Rzeniku. Nekaj minut pred tem gremo mimo slabše vidnega smerokaza na macesnu desno ob poti. Ta smer je očitno zaraščena, oziroma opuščena (september, 2018). Sicer nemarkirana pot je dobro vsekana v ruševje. Zlahka ji sledimo vse do vrha Rzenika, na katerega pridemo po dobrih 10 minutah hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.