Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Velika Zelenica s planine Ravne - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Velika Zelenica

Velika Zelenica se je skupaj s sosednjim Velikim vrhom, oziroma če ju poosebimo, bratom dvojčkom Velikim vrhom, spoprijela v majceno visokogorsko planoto nad že tako planotastim svetom Veže, kot domačini pravijo Dleskovški planoti. Le redkokateri gori tu je uspel podvig preseči dvatisoč metrov nadmorske višine. Njima najbližji Molički peči je to uspelo za 29 metrov, na ...

Velika Zelenica je primerna za otroke stare 5 let ali več. Pazimo, da se držijo markiranih poti.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 5 let ali več. Pot ni zahtevna, le tik pod vrhom nekoliko bolj strma in se moramo paziti zdrsa. Pod pobočji Velikega vrha pazimo, da se otroci držijo označene poti, saj je teren izrazito kraški, poln globokih in strmih vrtač in med skalami skritih lukenj in špranj. Z mlajšimi otroki lahko vzpon na Veliko Zelenico izpustimo in naredimo turo okoli Dleskovca do planine Dolga trata kot je opisano med povratkom. Tura je v tem primeru izrazito nezahtevna. Na njenem južnem predelu se nahaja več golih in proti jugu razglednih kucljev. So brezpotni, a se bomo zlahka povzpeli nanje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2114 m
Višina izhodišča: 1500 m
Višinska razlika: 614 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kamnik - Gornji Grad. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. V vasi Podvolovjek smo pozorni na table, ki nas usmerijo levo proti Korošici. Vozimo se po cesti, ki kmalu postane makadamska. Na prvem in drugem križišču zavijemo levo proti Korošici, na tretjem križišču pa ne zavijemo levo proti Korošici, temveč gremo naravnost proti planini Ravne. Po tej cesti se zapeljemo do planine Ravne, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Velika Zelenica preko Sedelca 2 uri. Velika Zelenica - izhodišče preko Dolge trate 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se je potrebno varovati številnih skalnatih lukenj in razpok ob poti.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz mesta, kjer smo parkirali gremo čez pašnik pred kočo na planini Ravne in sledimo markacijam desno v gozd. Hitro pridemo do gozdne ceste, kjer zavijemo levo. Še vedno sledimo markacijam. Gozdna cesta kmalu preide v pešpot in se zlagoma vzpenja. Pot je dobro nadelana in označena. Po približno 1 uri zmerne hoje se dvignemo nad gozdno mejo. Proti vzhodu se odprejo razgledi na linijo vrhov nad Robanovim kotom in na pobočja pod njim. Ko pridemo do vrha pot zavije levo in teren se položi. Hodimo skozi dolino s pobočji poraslimi z gostim ruševjem. Pozorni smo na razpotje s planinskimi oznakami na skali, ki kažejo naprej proti Molički planini in desno proti Velikemu vrhu. Tu zavijemo desno. Pot se prične hitro nekoliko bolj strmo vzpenjati in nas vodi po grapi med ruševjem. Je dobro nadelana in tudi markirana. Občasno je nekoliko bolj strma in vodi mimo številnih lukenj. Višje se vzpenjamo v melišče, ki ga hitro prehodimo. Nekaj minut za njem zavijemo levo v strmo vršno pobočje Velikega vrha in Velike Zelenice. Prečno v dolgih okljukih se vzpnemo na majhno travnato planoto med Velikim vrhom in Veliko Zelenico. Zadnji del poti tik pod robom planote je nekoliko krušljiv in potrebno se je paziti zdrsa. Zavijemo desno in preko položnih travnatih pobočij se sprehodimo do Velike Zelenice.

Sestop: Po isti poti se vrnemo do razpotja, kjer smo prvotno zavili desno proti Velikemu vrhu. Tu sedaj zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno proti planinama Dolga trata in Ravne, kot nas usmerja tabla. To razpotje lahko hitro spregledamo in moramo biti nanj pozorni. Zmerno se vzpenjamo preko številnih jas in skozi ruševje. Pot, ki je dobro nadelana in ji zlahka sledimo nas v zložnem dolgem levem ovinku vodi okoli pobočij Dleskovca. Ko se položi kmalu pridemo do planine Dolga trata. Preko travnatih pobočji pridemo do njenega vzhodnega dela, kjer je visok in razgleden rob Dleskovške planote z znamenitim, velikim, naravnim stolpom pod njim. Tu se nahaja pastirska koča in povsem levo visok križ s klopco. Gremo naprej mimo koče in se držimo desno. Na robu pašnika poiščemo leseno tablo, ki nas usmeri med ruševje navzdol proti planini Ravne. Pot je široka in se sprva spušča zmerno. Ko pridemo do gozdne meje se zooža in prične strmo spuščati. Je dobro nadelana, označena in ji zlahka sledimo skozi gozd. V mokrem se moramo na temu predelu, zaradi številnih spolzkih skal, paziti zdrsa. Pred planino Ravne prečkamo široko posekano pobočje. Takoj za njem pridemo do koče in za njo na izhodišče.