Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

Veliki Travnik preko prevala Hlipovec za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Veliki Travnik - Turnovka

Veliki Travnik, oziroma tudi Turnovka se nahaja v zahodnem predelu Smrekovškega pogorja. Na vrhu nas pričaka lesen razgledni stolp, planinska vpisna skrinjica ter manjše mokrišče. Tu zaradi vulkanske sestave tal in zaradi dovolj velike vlažnoti uspevajo šotni mahovi. Okolje tik pod vrhom Velikega Travnika počasi dobiva značilnosti barja, saj se nalagajo šotni mahovi in počasi ...

Veliki Travnik - Turnovka

Družinski izlet: Izlet na Veliki Travnik, oziroma Turnovko je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot je na posameznih mestih bolj strma, še posebej zadnji vršni del Velikega Travnika, a ti odseki niso predolgi in jih hitro prehodimo. Na vrhu nas pričaka lesen razgledni stolp in info table, kjer se poučimo o izjemnih naravnih vrednotah območja na katerem se nahajajo. Otroci bodo na vrhu Velikega Travnika našli veliko varnega prostora za igro.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Veliki Travnik: 1637 m
Izhodišče: 1367 m
Višinska razlika na poti: 280 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Ljubno ob Savinji. Na glavni cesti sledimo smerokazu za Smrekovec - zavijemo v stari del mesta ter nato v središču zavijemo levo proti Ljubenskim Rastkom. Zapeljemo se do Ljubenskih Rastk, kjer ne gremo naravnost temveč zavijemo levo. Tej cesti sedaj sledimo ves čas naravnost. Višje, ko pridemo do travnikov prvih gorskih kmetij se ves čas držimo naše glavne ceste, ki nas nad 1000 metri nadmorske višine vodi mimo zadnje kmetije do gozda, kjer se prelevi v makadam. Vozimo naprej po makadamu, ves čas naravnost, dokler ne pridemo do planinske oznake za Hlipovec desno 15 minut. Tu levo ob cesti na ustreznem prostoru parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Veliki Travnik - Turnovka: 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z izhodišča stopimo desno na makadamsko cestom, ki je sicer zaprta za javni promet. Hitro gremo levo mimo planinskega smerokaza za Veliki Travnik, oziroma Turnovko, a se še naprej držimo naše makadamske ceste, ki nas pripelje na preval Hlipovec. Tu nas planinski smerokaz usmeri levo na kolovoz, ki nas preko travnika pripelje v gozd. Zložna pot nas vodi preko posameznih jas, v nadaljevanju pa, ko se kolovoz zooža v pešpot, se prične le-ta zmerno vzpenjati v gozdnato pobočje. Pot nas pelje preko zaobljene poseke. Hitro pridemo do razpotja za bolnico SVBC, 30 minut levo ter nekaj korakov naprej do razpotja, kjer gre levo smer za Kočo na Travniku, desno pa za Turnovko oziroma Veliki Travnik (september, 2021). Od tu kmalu pridemo ven iz gozda po strmo vršno pobočje Velikega Travnika. Tu se nahaja razpotje treh kolovozov. Zaradi sečnje na tem mestu pogrešamo planinske markacije (september, 2021). Če se držimo levo bomo obšli Veliki Travnik in prišli na planino na kateri se nahaja Koča na Travniku, zato stopimo na srednji kolovoz, ki nas vodi direktno v precej strmo pobočje Velikega Travnika. Pod vrhom gore se kolovoz zooža v ozko pešpot, ki nas nato pripelje do razglednega stolpa na Velikem Travniku, oziroma Turnovki.

Povratek: Z Velikega Travnika se lahko na izhodišče vrnemo po isti poti, vkolikor pa nam čas ali volja do hoje dopuščata pa lahko sledimo poti do Koče na Travniku do katere imamo približno 15 minut hoje. Na planini pred kočo levo ob robu gozda poiščemo pešpot, ki nato preči pobočja Velikega Travnika in nas kmalu pripelje do prvotne poti po kateri se nato vrnemo na izhodišče.