Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Veliki vrh iz planine Ravne - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Veliki vrh

Veliki vrh si z Veliko Zelenico deli veliko travnato pobočje oziroma manjšo planoto. Iz njega se še zlasti lepo vidi Ojstrico in Planjavo za katero se skrivajo Grintavci. Prav tako izstopa nižji sosed Dleskovec in široka rušnata pobočja Dleskovškove planote in tudi Moličke planine. Proti zahodu se vidi Veliko planino in za njo Škofjeloško hribovje in nižje Savsko ravan. Proti vzhodu dominira ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 2110 m
Višina izhodišča: 1500 m
Višinska razlika: 610 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Kamnik - Gornji Grad. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. V vasi Podvolovjek smo pozorni na table, ki nas usmerijo levo proti Korošici. Vozimo se po cesti, ki kmalu postane makadamska. Na prvem in drugem križišču zavijemo levo proti Korošici, na tretjem križišču pa ne zavijemo levo proti Korošici, temveč gremo naravnost proti planini Ravne. Po tej cesti se zapeljemo do planine Ravne, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Veliki vrh čez Sedelce 2 uri. Veliki vrh - izhodišče čez Dolgo trato 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi se je potrebno varovati številnih skalnatih lukenj in razpok ob poti.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz mesta, kjer smo parkirali gremo čez pašnik pred kočo na planini in sledimo markacijam desno v gozd. Hitro pridemo do gozdne ceste, kjer gremo levo. Še vedno sledimo markacijam. Gozdna cesta hitro preide v gozdno pešpot in se zlagoma vzpenja. Pot je dobro nadelana in označena. Po približno 1 uri zmerne hoje se dvignemo nad gozdno mejo. Pot nas vodi med ruševjem. Proti vzhodu se odprejo razgledi na linijo vrhov nad Robanovim kotom in na pobočja pod njim. Na vrhu pot zavije levo in teren se položi, hodimo pa po dolini s pobočji poraslimi z gostim ruševjem. Pozorni smo razpotje s planinskimi oznakami na skali, ki kažejo naprej proti Molički planini in desno proti Velikemu vrhu. Tu zavijemo desno. Pot se prične hitro nekoliko bolj strmo vzpenjati in nas vodi po grapi med ruševjem. Je dobro nadelana in tudi markirana. Občasno je nekoliko bolj strma in vodi mimo številnih lukenj. Nato nas vodi v strmo melišče, ki ga hitro prehodimo. Nekaj minut za njem zavijemo levo v zadnje pobočje Velikega Vrha in Velike Zelenice. Hitro se pričnemo strmo vzpenjati. Sprva v travnato pobočje, nato pa pot zavije levo. Prečno v dolgih okljukih pridemo na majhno travnato planoto med Velikim vrhom in Veliko Zelenico. Zadnji del poti tik pod robom planote je nekoliko krušljiv in potrebno se je paziti zdrsa. Tu zavijemo levo in preko položnih travnatih pobočij se sprehodimo do Velikega vrha.

Sestop: Po isti poti se vrnemo do razpotja, kjer smo prvotno zavili desno proti Velikemu vrhu. Tu sedaj zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno proti planini Ravne in Dolga trata, kot nas usmerja tabla. To razpotje lahko hitro spregledamo in moramo biti nanj pozorni. Sprva hodimo preko jas in med ruševjem. Pot se zmerno vzpenja. Je dobro nadelana in jih zlahka sledimo. Zložno nas vodi v dolgem levem ovinku okoli pobočij Dleskovca. Ko se položi kmalu pridemo do planine Dolga Trata. Preko travnatih pobočji pridemo do njenega vzhodnega dela, kjer je tudi visok in razgleden rob Dleskovške planote z znamenitim, visokim, naravnim stolpom pod njim. Tu se nahaja pastirska koča in povsem levo in višje visok križ s klopco. Gremo naprej mimo koče in se držimo desno. Na robu pašnika poiščemo leseno tablo, ki nas usmeri med ruševje navzdol proti planini Ravne. Pot je široka in se sprva spušča zmerno. Ko pridemo do gozdne meje se zooža in prične strmo spuščati. Je dobro nadelana, označena in ji zlahka sledimo skozi gozd. V mokrem se moramo na temu predelu, zaradi številnih spolzkih skal, paziti zdrsa. Pred planino Ravne prečkamo široko posekano pobočje. Takoj za njem pridemo do koče in za njo na izhodišče.