Meniji za izlete po regijah Slovenije
    
 
 Izvir Krupe iz vasi Krupa - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Izvir Krupe

Izvir Krupe je najlepši izvir v Beli krajini in zagotovo eden najlepših v Sloveniji. Le 2.5 kilometra dolga rečica izvira v več močnih kraških izvir pod 30 metrov visoko zatrepno steno in se v vasi Gradac, kjer se poleg Otočca nahaja še naš drug vodni srednjeveški grad Gradac, izliva v reko Lahinjo. Do nje je v kraški ravnik vrezala izrazito, mestoma kanjonsko, strugo. Območje ob reki je ...

.

Družinski izlet: Od izhodišča do izvira Krupe nas vodi kratka makadamska cesta, po kateri se spustimo do brega reke. Izlet je zaradi svoje kratkosti primeren tudi za otroke, ki so dobro shodili, pot pa lahko opravimo tudi s športnim vozičkom za otroke. Paziti moramo, da otroci ne padejo v reko.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 153 m
Višina izhodišča: 185 m
Višinska razlika:
35 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Iz ljubljanske smeri jo zapustimo na drugem izvozu Novo mesto zahod in se držimo smeri za Metliko in Črnomelj. Peljemo se preko Novega mesta in prelaza Vahta. Nadaljujemo do vasi Jugor, kjer zavijemo desno proti Semiču. V Semiču se peljemo naravnost preko kraja in v prvem večjem križišču zavijemo levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozimo se do vasi Praprot, kjer zavijemo levo proti Krupi. Tu parkiramo levo ob cesti na večjem parkirišču z informativnimi tablami tik pred vasjo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - izvir Krupa 10 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš po cesti proti vasi. Že po nekaj desetih metrih pri prvi hiši na desni strani opazimo tablo z napisom izvir. Kaže desno navzdol na makadamsko cesto. Zavijemo nanjo in po slabih desetih minutah zmernega spusta pridemo do izvira Krupa. Sprehodimo se do pomola, jezu in za hišo po otoku.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.