Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

  Peračica iz Brezja za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Peračica

Peračica je gorenjska vasica, ki je dala ime potoku, ki teče nedaleč stran od nje. Ime Peračica je širši slovenski javnosti znano predvsem zaradi istoimenskega viadukta na gorenjski avtocesti in vseh peripetij, ki so spremljale njegovo gradnjo. Le redkokateri potnik, ki drvi preko viadukta ve, da je potok, po katerem je most dobil ime, lahko tudi izvrsten izletniški cilj, še posebej za ...

Izlet do slapov potoka Peračica je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi mlajši otroci.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a ga bo zlahka prehodil tudi marsikateri otrok star med 2 in 3 leti, saj je pot večinoma položna, oziroma se zložno spušča ali vzpenja. Vseeno otrokom mlajšim od treh let ravno zaradi dolžine poti po potrebi pomagamo pri hoji. Otrokom bo še posebej všeč tolmun pri spodnjem 5 meterskem slapu ter potok, ki se izliva iz njega. Je plitev in v njem bodo lahko v poletnih mesecih brezskrbno čofotali. Na poti bomo šli mimo več učnih tabel s pomočjo katerih lahko otrokom na primeren način razložimo zgodovino vasi Peračice in naravne posebnosti potoka in neokrnjene narave, ki ga obdaja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 447 m
Izhodišče: 486 m
Prehojena višinska razlika: 90 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Brezje. Sledimo oznakam za baziliko Marije Pomagaj na Brezjah na Gorenjskem, ki se nahaja nedaleč od izvoza z avtoceste. Parkiramo na velikem parkirišču pred baziliko, ki je hkrati tudi naše izhodišče.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - slap Peračica 1 ura. Krožen povratek 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Preko parkirišča gremo proti visokemu zelenemu transformatorju ob robu širšega verskega središča. Ob njem se nahaja informacijska tabla (april, 2018). Pri njej zavijemo desno in gremo naprej do kipa pri katerem nadaljujemo proti Marijini cerkvi. Na koncu makadamske poti gremo mimo javnih stranišč do ceste. Tu nadaljujemo desno ob zidu. Čez približno 25 metrov pridemo do ceste, kjer nadaljujemo levo po njej. Cesta nas po nekaj sto metrih hoje pripelje do pokopališča, kjer nadaljujemo desno. Ceste se držimo do naslednjega križišča, kjer se nahaja več kozolcev. Tu nadaljujemo levo, naša cesta pa se hitro prelevi v kolovoz. Vodi nas preko širokih in razglednih travnikov vse do roba gozda in soteske potoka Peračica, kjer se nahaja informacijska tabla in več klopi.
Tu je prelom, kjer se pot prične spuščati proti potoku. Sprva gremo po stolpnicah, kmalu pa pridemo do razpotja, kjer se držimo levo. Široka pešpot se še naprej spušča skozi gozd. Nato se položi in nas v zložnem spustu pripelje do razpotja, kjer zavije desno nazaj. Spustimo se k potoku, ga preko brvi prečkamo in nadaljujemo ob njem navzgor. Čez cca. 20 metrov prečkamo stranski potoček, se kratko povzpnemo in nato v nekaj korakih pridemo do razpotja, kjer ne gremo naravnost, temveč preko gozdne jase za nami. Na koncu jase ponovno prečkamo potok in nadaljujemo desno. V nadaljevanju nas večino zložna pot vodi po ozki dolini potoka Peračica. Občasno se nekoliko povzpnemo, ali spustimo. Prečkamo še dve gozdni jasi in po nekaj brveh tudi potok. Pot nas kočno pripelje do spodnjega, velikega slapa potoka Peračica.
Mimo vpisne skrinjice se po kratkih stolpnicah povzpnemo do potoka nad slapom in gremo levo ob njem po morda 50 metrov dolgi soteski do zgornjega majšega slapa na potoku Peračica.

Sestop: Potok prečkamo po brvi nad spodnjim velikim slapom in se v desnem ovinku povzpnemo do makadamske ceste, kjer s hojo nadaljujemo desno navzgor. Cesta se sprva zložno spušča, ko pa se prične vzpenjati smo po nekaj minutah hoje pozorni na smerokaz in pešpot, ki nas vodi desno proti Brezju - še vedno Pot miru. Naravnost po makadamski cesti gre njena daljša verzija, ki vodi preko vasi Peračica. Sprva položna pot se prične hitro zmerno spuščati. Po slabih 10 minutah hoje se spustimo do potoka in prvotne poti po kateri se vrnemo na izhodišče.