Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Šance iz Streliške ulice - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Šance

Šance se imenujejo ostanki utrdbe katere naloga je bila varovanje Ljubljanskega gradu. Arhitekt Jože Plečnik je Šance preuredil v prijetno sprehajališče nad katerim danes dominira visok RTV oddajnik. Iz Šanc se nam odpre razgled na Ljubljansko barje, celotno območje Grajskega griča pa je danes lepo urejen labirint sprehajalnih poti in razgledov na spodaj ležečo Ljubljano. Šance se nahajajo v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, podregiji Ljubljanska kotlina.

Opisan družinski izlet do Šanc je primeren tudi za najmlajše.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta ali starejše. Za mlajše je vzpon na Grajski grič prestrm. Ko enkrat sicer kratek vzpon premagamo je izlet primeren tudi za otroke stare do 2 leti, saj se pot položi. Otroke bo navdušilo srednjeveško obzidje Šanc in Ljubljanskega gradu ter razgled na mesto.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 385 m
Višina izhodišča: 298 m
Višinska razlika: 87 m

Izhodišče: Pristopov do Streliške ulice, ki je izhodišče opisanega izleta je zelo veliko. Opisali bomo pristop iz južne ljubljanske obvoznice, saj je za nekoga, ki ne prebiva v Ljubljani najlažji.
Vozimo se po ljubljanski južni obvoznici. Zapustimo jo na izvozu Ljubljana-jug za Kočevje, Škofljica, Lavrica. Na velikem semaforiziranem križišču nadaljujemo desno proti Ljubljani. Sedaj se vozimo po Dolenjski cesti. Po približno 3,5 kilometra prečkamo reko Ljubljanico. Na prvem križišču za reko Ljubljanico zavijemo desno na Roško cesto. Po Roški cesti se vozimo le to prvega križišča, kjer zavijemo levo na Streliško ulico, ki je izhodišče našega opisanega izleta.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Šance 25 minut. Šance - izhodišče 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz Streliške ulice, kjer smo parkirali gremo do Roške ulice. Na semaforiziranem križišču Roške in Streliške ulice zavijemo desno do mestne avtobusne postaje nekaj metrov stran od križišča. Na avtobusni postaji zavijemo desno na široke stopnice. Na njihovem vrhu nas planinska tabla usmeri ostro levo na pešpot. Le-ta nas zmerno strmo vodi preko travnatega pobočja in gozdička. Po morda 5 minutah hoje pridemo do široke pešpoti, kjer nadaljujemo desno in po morda 20 metrih ostro levo nazaj. Po nekaj minutah hoje pridemo do razpotja poti, kjer nadaljujemo desno. Poti se držimo naravnost in kmalu pridemo do široke okrogle jase na sredini katere je Orlov vrh. S hojo nadaljujemo v parkovni gozd desno mimo kapelice. Pot nas v nekaj minutah pripelje do starega zida z velikim vhodom. Po stopnicah se povzpnemo skozi vhod in nadaljujemo naprej po ozkem hodniku, ki nas pripelje na Šance. Sprehodimo se do roba razgledišča proti Ljubljanskemu barju in desno do visokega RTV oddajnika okoli katerega so postavljene klopce.

Sestop: Vračamo se krožno mimo RTV stolpa levo navzdol. Po dolgem drevoredu se sprehodimo do Ljubljanskega gradu. Po lastni želji obiščemo grajsko dvorišče ali se sprehodimo okoli gradu. Vkolikor se odločimo, da gradu ne bomo obiskali pred grajskim mostom zavijemo desno. Hitro pridemo do table, ki nas naravnost usmerja na Razgledno stezo ali desno navzdol proti Staremu mestnemu jedru in Streliški ulici. Gremo desno navzdol po kratkih lesenih stopnicah in aato naprej po široki pešpoti. V okljukih se spuščamo po gozdnatem pobočju Grajskega hriba. Pot nas pripelje na ulico Na Stolbi. Na prvem križišču ozkih ulic zavijemo levo in po nekaj 10 metrih hoje pridemo na Streliško ulico in izhodišče našega izleta.