Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Sveti Tilen iz vasi Valburga - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Sveti Tilen nad Repnjami

Sveti Tilen nad Repnjami je eden izmed bolje ohranjenih protiturških taborov pri nas. Do cerkve najhitreje pridemo iz vasi Repnje. Označena pešpot nas večinoma vodi po gozdni makadamski cesti in nam bo vzela dobrih deset minut zmerne hoje. Do taborske cerkvice se lahko odpravimo tudi iz precej bolj oddaljene Valburge. Nahaja se na drugem koncu dolgega gozdnatega grebena, ...

Zahtevnost: Lahka delno označena pot. Na posameznih odsekih je orientacija zaradi obledelih oznak otežena in je priporočena pohodna navigacija ali dober zemljevid.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 419 m
Višina izhodišča: 394 m
Višinska razlika:
350 m - skupna dosežena višina

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Kranj. Na izvozu za Vodice zapeljemo iz avtoceste in nadaljujemo levo iz Ljubljanske smeri in desno iz Kranjske proti Medvodam in Zbilju. V vasi Valburga nas napis za Stari grad usmeri levo. Vozimo skozi vas in nato kmalu ponovno zavijemo levo na cesto, ki vodi do gradu. Ob sedaj že makadamski cesti parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveti Tilen, 1 ura 45 minut, Sveti Tilen - izhodišče po poti Svetega Tilna 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pot začnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Že po nekaj 10 metrih zavijemo desno. Pridemo na trim stezo, ki ji nekaj časa sledimo. Vodi nas skozi gozd. Nato gremo mimo "Pod skalco" in nadaljujemo s hojo. Pridemo do naslednjih rumenih tabel, ki nas usmerjajo na Stari grad in Skaručno. Na drevesu opazimo tudi oznake v barvah slovenske zastave, bele, modre in rdeče. Tem oznakam, ki bodo ponekod zelo blede bomo sledili skozi gozd, ko bomo že zapustili trim stezo, vse do gorenjske avtoceste. Na temu odseku poti bo orientacija na posameznih mestih precej otežena. Pridemo do gozdne ceste, kjer zavijemo desno in ji sledimo vse do naslednje makadamske ceste, kjer zavijemo levo. Na temu križišču tudi opazimo omenjene oznake. Nekaj časa hodimo in smo hkrati zelo pozorni na ožjo makadamsko gozdno cesto, ki od naše zavija desno. Na križišču na smreki je tabla za Skaručno, ki je zelo slabo vidna, saj je skrita v drevju in grmovju. Da jo opazimo moramo biti zelo pozorni. Nadaljujemo po tej poti in sledimo oznakam v barvah slovenske zastave. Pridemo do naslednjega odcepa, kjer nas oznake usmerijo na levo gozdno pot. Na naslednjem križišču gozdnih poti se držimo desno in nadaljujemo s hojo. Pot nas pripelje do lesene brvi z ograjo, ki prečka potok. Na drugi strani potoka je travnik, ki ga prečkamo po slabo shojeni stezi in nadaljujemo s hojo skozi gozd po gozdnem kolovozu in hkrati sledimo trobarvnim oznakam. Pripeljejo nas do makadamske ceste, kjer sta na naši desni strani dve leseni koči s travnikom pred njima. Vse je obdano s smrekami. Pred sabo slišimo avtocesto. Nadaljujemo levo in že po nekaj metrih pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Desno je most, ki prečka jarek ob avtocesti, avtocesta in podvoz. Hodimo po makadamski cesti, ki nas vodi naravnost ob avtocesti proti severu. Hodimo približno 15 minut, ko pridemo do naslednjega križišča. Tokrat po asfaltni cesti nadaljujemo levo. Po nekaj minutah hoje pridemo v Repnje. Na prvem križišču v vasi zavijemo ostro levo in po nekaj metrih hoje opazimo na hiši oznako za Svetega Tilna. Tu zavijemo desno. Kmalu pridemo na gozdno pot, ki nas pripelje do cerkve Svetega Tilna.

Sestop: S hojo nadajujemo po gozdni poti, ki vodi ob levi strani taborskega obzidja. Na smreki bomo opazili leseno tablo, ki nas usmerja proti Staremu gradu do katerega je 3300 metrov. Sledimo dobro shojeni in označeni poti, ki nas pripelje na makadamsko cesto po kateri smo pričeli turo in s tem na izhodišče.