Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Velika Špička s ceste Rakitna - Cerknica za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Velika Špička

Velika Špička oziroma Špičasto Stražišče je med prebivalci vasi in manjših naselij na zahodnem in južnem predelu Menišije precej priljubljen vrh. Širše je hrib manj znan, saj veliko večino pohodnikov iz ostalih predelov Slovenije "pobere" bližnja Slivnica, katere gozdnata severna pobočja se z Velike Špičke zelo lepo vidijo. Na vrh vodi več planinskih pešpoti in nekatere, kot prikazuje ...

Velika Špička

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a le, če so vajeni hoditi, sicer se na pot odpravimo z leto dni starejšimi otroki. Sama pot sicer ni predolga, a so posamezni sicer ne predolgi predeli poti precej strmi. Pot si lahko nekoliko skrajšamo, če se na Veliko Špičko odpravimo iz naselja Selšček. Južna pobočja Velike Špičke so sicer travnata, a precej strma zato pazimo, da zlasti v mokrem otroci ne zdrsnejo po pobočju. Sicer bodo otroci na vrhu našli veliko varnega prostora za igro.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Velika Špička: 955 m
Izhodišče: 735 m
Višinska razlika na poti: približno 426 m

Izhodišče: Vozimo se po cesti Rakitna - Cerknica. Ko se cesta prevesi navzdol smo pozorni na info tablo Menišija desno ob cesti (marec, 2022). Na drugi strani, levo ob cesti, se nahaja prostor, manjše parkirišče, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Celotna krožna pot 1 ura 45 minut: Izhodišče - Selšček: 40 minut, Selšček - Velika Špička: 50 minut, Velika Špička - izhodišče: 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi, pozimi dereze. V mokrem se na južnem travnatem pobočju pod vrhom Velike Špičke varujemo zdrsa.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Ob cesti za tablo Menišija nas planinski smerokaz usmeri na strm kolovoz - Špička, 20 minut (marec, 2022). Ko se pot višje drugič položi smo pozorni na razpotje, kjer se levo nazaj odcepi planinska pot za Sevšček. Iz naše smeri vzpona razpotje ni označeno (marec, 2022) zato gledamo nazaj, da ga ne zgrešimo. Skozi gozd se spuščamo po ozki in precej strmi pešpoti. Nižje prečkamo slabo viden ozek kolovoz in se še naprej držimo naše poti. Nižje nas pot vodi tudi preko peščenega pobočja pod katerim se pešpot razširi v ozek in slabo viden gozdni kolovoz. Po njem se spustimo do makadamske ceste, kjer se nekaj korakov naprej nahaja piknik prostor. Tu gremo naravnost po makadamski cesti, ki nas pripelje do ceste Rakitna - Cerknica ob kateri smo višje parkirali. Tu gremo naprej desno. Čez približno 200 metrov pridemo do naselja Selšček. V naselju smo pozorni na smerokaz levo ob cesti (marec, 2022), ki nas usmeri desno na makadamski cesto pod vaško cerkvico. Tu se nahaja tudi izhodišče za Veliko Špičko iz Selščka. S hojo nadaljujemo po makadamski cesti, ki hitro zavije desno proti Veliki Špički. Na robu gozda pridemo do razpotja kolovozov, kjer se držimo desnega kolovoza za Veliko Špičko. Zmerno strmi pešpoti, ki poteka skozi gozd se kmalu priključi prva pot iz Begunj. Pot nato postane zložnejša in preči nekaj manjših jas za katerimi se nam z leve priključi še ena pešpot iz Begunj. Tu nadaljujemo desno po ozki poti, ki nas v zmernem vzponu po vršnem pobočju v nekaj minutah pripelje na vrh Velike Špičke.

Povratek: Na vrhu s hojo nadaljujemo po ozki pešpoti, ki z vrha grebena hitro zavije desno na zelo strmo, travnato in razgledno južno pobočje Velike Špičke. V nekaj okljukih nas pripelje do roba gozda, kjer se stezica razširi v širšo pešpot. Te poti se sedaj ves čas držimo naravnost vse do izhodišče.