Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

  Veliki naravni most od hotela Rakov Škocjan za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Rakov Škocjan - Veliki naravni most

Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu je ostanek velike kraške jame, ki se ji je pred davnimi časi zrušil strop. Naravni park kaže več obrazov, ki sledijo letnim premenam, a vendar je voda tista, ki ga najmočneje zaznamuje. Nekateri Rakov Škocjan najraje obiščejo po daljšem deževju, ko voda bruha na dan iz številnih kraških izvirov, ki so sicer suhi. Tudi narava je tu najbolj ...

Izlet po Rakovem Škocjanu je primeren tudi za najmlajše otroke, saj je pot večinoma položna.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti bodo zmogli tudi mlajši, saj je pot povsem nezahtevna in večinoma položna. Veliki naravni most je najlepši, ko je gladina reke Rak srednje visoka, most pa najlepše doživimo poleti, ko reka med Velikim naravnim mostom in Tkalco jamo usahne. Takrat se lahko sprehodimo pod mostom in po strugi reke v Tkalco jamo in se nato povzpnemo iz nje skozi stransko okno. Reka ponovno pride na plano v bližnji Planinski jami na Planinskem polju. Kratka pot do stranskega okna Tkalce jame je spolzka, pot skozi samo okno pa strma in varovana z jeklenicami. Tu najmlajše med vzponom primemo za roko, da jim ne zdrsne ali jim pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 520 m
Najvišja točka na poti: 555 m
Višinska razlika na poti: 124 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Unec. Z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu kraju, kjer smo pozorni na oznake za Rakov Škocjan in Postojno desno. Cesta nas v nadaljevanju vodi povsem ob avtocesti, kjer postanemo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri levo na makadamsko cesto proti Rakovemu Škocjanu. Te ceste se držimo vse do hotela Rakov Škocjan, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Veliki naravni most in Tkalca jama - 45 minut. Krožen povratek po makadamski cesti 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali. Po morda 10 metrih hoje zavijemo desno na pot, ki nas hitro pripelje do razpotja za Mali naravni most desno in za Veliki naravni most levo. Sledimo markirani pešpoti, ki nas pripelje do Kotličev, kjer prečkamo makadamsko cesto. Pot nas vodi mimo globoke kotanje imenovane Kotel iz katere se po obilnem deževju pretaka voda v Kotliče. Nato ponovno prečkamo cesto in gremo naprej v gozd. Pešpot, ki se občasno precej zooža nas pripelje do makadamske ceste in nato desno čez veliko gozdno jaso. Na njenem robu pot zavije desno in nas nad travnato dolino reke Rak pripelje do Velikega naravnega mostu. Vkolikor je struga pod mostom suha se po njej sprehodimo do približno dvesto metrov oddaljene Tkalce jame. Vstopimo vanjo in se povzpnemo levo proti stranskemu oknu skozi katerega ponovno pridemo na plano. Ta kratek del poti je spolzek in kljub temu, da je v okno varovano z jeklenico se moramo v vseh letnih časih paziti zdrsa. Nad oknom nadaljujemo levo proti ruševinam cerkvice svetega Kocijana. Pot nas v dobrih dveh minutah pripelje do makadamske ceste, ki se je držimo približno tristo metrov, ko nas oznake usmerijo levo proti cerkvici, do katere imamo še dobro minuto hoje.

Sestop: Od ruševin cerkvice se vrnemo nazaj do makadamske ceste po kateri se vrnemo na izhodišče.