Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Pleterski hrib s parkirišča kartuzije - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Pleterski hrib

Opisana pot (marec, 2014) nas vodi po Pleterski pohodni poti. Krožna pot in tudi družinski izlet je zelo razgiban. Deležni smo kar dveh, sicer kratkih vzponov, na poti pa obhodimo posestvo kartuzije in hodimo med enimi lepših vinogradov pri nas. Na poti se lepo vidijo gozdnata pobočja Gorjancev, Krška ravan, bližnje gorice in seveda posestvo kartuzijanov. Pleterski hrib se nahaja v regiji Dolenjska, v podregiji Novomeško-Krška in še ožje v podregiji Gorjanci.

Pleterski hrib se nahaja nad istoimenskim samostanom okoli katerega nas vodi družinski izlet.

Družinski izlet: Družinski izlet, ki nas vodi okoli samostana Pleterje in na Pleterski hrib je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 2 do 3 leta. Krožno pot po potrebi skrajšamo. Pleterski hrib se ponaša z eno lepših goric na Slovenskem.

Zahtevnost: Lahka krožna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 307 m -najvišja dosežena višina
Višina izhodišča: 232 m
Višinska razlika:
147 m - skupna dosežena višina

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Zapustimo jo na izvozu Dobruška vas, Šentjernej. V prvem križišču zavijemo desno proti Šentjerneju. Peljemo se preko Dobrave, Dram in Roj do Šentjerneja. Tu v krožnem križišču zavijemo naravnost proti Pleterjem in na večjem semaforiziranem križišču nadaljujemo naravnost v smeri table Pleterje. V Dolenji Brezovici zavijemo levo proti Pleterjem in na naslednjem manjšem križišči desno proti parkirišču pred samostanskim kompleksom, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - vinogradi na vrhu Pleterskega hriba 55 minut. Vrh hriba - izhodišče 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo peš desno po asfaltni cesti proti kartuziji. Ko pridemo do velikih vrat na obzidju posestva nadaljujemo desno navzgor ob zidu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno vse do makadamske ceste. Nadaljujemo levo po cesti dokler nas po nekaj 100 metrih hoje oznake Evropske, planinske in Pleterske poti ne usmerijo levo na srednjo ožjo makadamsko cesto. Po nekaj minutah hoje pridemo do naslednjega razpotja. Desno navzgor gre planinska pot, mi nadaljujemo levo navzdol. Po nekaj minutah spusta pridemo do obzidja in velikih vrat na njemu. Sedaj sledimo obzidju. Hitro pridemo do njegovega konca, kjer zavijemo levo navzgor. Po kratkem vzponu se pričnemo ob obzidju spuščati vse do do asfaltne ceste.
Prečkamo cesto in s hojo nadaljujemo mimo razpela na križišču naravnost navzgor po asfaltni cesti. Ko pridemo do križišča na vrhu grebena zavijemo levo na asfaltno cesto. Gremo mimo gostišča do zadnje hiše, kjer zavijemo za hišo levo na kolovozno pot. Vodi nas pod vinogradi na levi strani. Ko pridemo do lesene koče nadaljujemo desno po kolovozni poti, ki nas vodi po vrhu grebena. Na levi strani so ponovno vinogradi. Pot kmalu zavijemo levo navzdol. Sedaj hodimo med vinogradi. Na temu predelu se odpre lep razgled na posestvo kartuzije Pleterje, ribnik, Kršo ravan in gozdnato hribovje Gorjancev. Pot kmalu zavije desno in nas nato v širokem levem ovinku pripelje do asfaltne ceste in obzidja samostana. Tu nadaljujemo desno. Sedaj sledimo obzidju, ki nas v dolgem levem ovinku pripelje do izhodišča družinskega izleta.

Sestop: Zgoraj opisana krožna pot nas pripelje do izhodišča.