Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Muljava iz Polževega za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Muljava

Muljava je vasica na prehodu Dolenjskega podolja v Suho krajino. Znana je kot rojstni kraj Josipa Jurčiča katerega domačija, danes etnografski muzej, je naš cilj. Že takoj na začetku poti, nad smučiščem Polževo, pritegne naš pogled samotna cerkvica svetega Duha. Nekaj minut naprej gremo mimo brezovega gaja na senožetnem vrhu Poljance. Svetla drevesa na mehko zaobljenem ...

Družinski izlet do Muljave nas navduši z zgodbami pisatelja Josipa Jurčiča postavljenimi v te kraje.

Družinski izlet: Izlet je predvsem zaradi dolžine poti primeren za otroke stare 4 do 5 let. Hodimo po delu poti, ki jo je Josip Jurčič vsakodnevno prehodil medtem, ko se je šolal v Višnji Gori. Zato je njeno lepo dopolnilo prav tako opisana pot od Višnje Gore do Polževega. Izlet do Muljave je preplet stare zgodovine in pisateljeve domišljije, ki je s svojimi deli tem krajem podaril večno življenje. Zgodbe lepo dopolnjuje narava, ki vsake toliko časa preseneti z izvrstnimi razgledi predvsem na široke gozdove Suhe krajine in pa nepozaben brezov gaj, mojstrsko sožitje domišljije človeka in narave, blizu cerkvice svetega Duha.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 592 m
Višina: 330 m
Skupna dosežena višinska razlika: 420 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Višnjo goro. Pozorni smo na prometno tablo na začetku naselja, ki nas vodi proti Polževemu. Cesta se prične hitro vzpenjati, ves čas pa sledimo tablam za Polževo, ki nas pripeljejo do hotela pod majhnim smučiščem. Parkiramo v bližini hotela.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Polževo - Muljava 1 ura 30 minut, krožni povratek Muljava - Polževo 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Mimo hotela se povzpnemo vrh smučišča. Levo je majhna cerkvica svetega Duha, sledimo pa planinskemu smerokazu za Muljavo. Hitro stopimo na kolovoz, ki se počasi spušča. Držimo se ga vse do razpotja pri vodni postaji. Smerokaz Jurčičeve poti nas usmeri levo. Nekaj 10 metrov nižje gremo mimo domačije za katero postane pot zelo razgledna. Držimo se je do križišča, kjer zavijemo desno v vas Male Vrhe. Skozi vas sledimo markaciji, ki nas vodi levo in nato, po morda 30 metrih Jurčičev smerokaz desno navzdol na kolovoz. Pripelje nas do lokalne asfaltirane ceste, kjer nas smerokaz Jurčičeve poti usmeri levo. Tudi ta del poti je zelo razgleden. Ceste se držimo vse do njenega konca, kjer se nahaja domačija. Smerokaz nas vodi levo preko dvorišča domačije navzdol na kolovoz. Vodi nas v gozd in tik mimo razvalin starega gradu Kravjek, oziroma Roje. Kolovoz se kmalu zoža v pešpot in nas pripelje do samotne hiše, kjer nadaljujemo desno. Hišo obidemo v levem ovinku in se spustimo do asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas vodi mimo cerkve Janeza Krstnika in nato še kar naravnost mimo manjšega znamenja. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas vodi skozi vas Oslica. Na križišču na koncu vasi nas pohodniški smerokaz vodi levo proti Muljavi. Na naslednjem križišču se držimo držimo desno. Cesta nas po slabih 10 minutah hoje pripelje v Muljavo in do Jurčičeve domačije.

Sestop: Do križišča pred vasjo Oslica se vračamo po isti poti. Nato ne zavijemo desno skozi vas, temveč nadaljujemo naravnost po cesti proti vasi Velike Vrhe. Ceste se držimo kar nekaj časa, vse do vasi Velike Vrhe. Gremo skozi vas do kapelice na križišču, kjer nadaljujemo levo. Za vasjo se asfaltirana cesta prelevi v makadamsko in po nekaj minutah hoje nas pripelje do prvotnega razpotja ob vodnem zajetju, kjer se krožna pot sklene. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.