Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Šentviška gora iz Čateža - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Šentviška gora

Šentviška gora na kateri stoji cerkvica Svetega Vida nad Čatežem je očitno že od nekdaj prizorišče čaščenja recimo, da naravnih sil. Danes nas cerkev razveseljuje z izrednim razgledom na Krško ravan, Brežice in v ozadju Senovsko in Bizeljsko gričevje ter hribovito Orlico. Opisana krožna pot do cerkve je primerna tudi kot družinski izlet za otroke in nas vodi mimo posameznih vrelcev ...

Šentviška gora se nahaja na južnem predelu Dolenjske nad Čatežom.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 3 do 4 leta. Pot zaznamuje starodavno kultno mesto na katerem stoji cerkvica svetega Vida, legenda o škratu Čatežu, ki na bi prebival v gozdu skozi katerega nas vodi pot in seveda izviri pozitivnih zemeljskih energij.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Na krožnem povratku je pot na krajšem delu neoznačena, zato priporočamo uporabo GPS sledi. (avgust, 2014).

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 386 m
Višina izhodišča: 177 m
Višinska razlika:
209 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Zagreb. Zapustimo jo na izvozu Brežice. V kraju Čatež ob Savi pred avtocestnim podvozom zavijemo levo v naselje. Na prvem križišču zavijmo desno ter se peljemo približno 300m do cerkve Svetega Jurija, kjer je urejeno večje parkirišče.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - cerkev Svetega Vida 50 minut. Cerkev Svetega Vida - izhodišče po krožni poti 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča gremo nazaj po cesti po kateri smo se pripeljali mimo cerkve in na prvem križišču zavijemo desno skozi vas. Po tej cesti hodimo naravnost za markacijami. Gremo mimo razcepa, kjer oznake kažejo desno na Šentviško pot. Tu nadaljujemo naravnost. Na povratku se bomo po tej poti vračali na izhodišče. Že proti koncu vasi naša cesta zavije ostro levo. Kmalu za tem pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno in hitro za tem za markacijami levo. Te ceste se sedaj držimo vse do njenega konca. Ko pridemo do konca asfaltne ceste nadaljujemo naprej po gozdni cesti. Ko pridemo do gozdne makadamske ceste nadaljujemo levo navzdol. Čez nekaj 10 metrov pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost navzgor. Po nekaj minutah hoje zavijemo iz gozdne ceste desno na ožjo gozdno pešpot. Po dobrih 5 minutah hoje nas pripelje do široke, nagnjene gozdne jase. S hojo nadaljujemo navzgor ob njenem levem robu. Takoj za jaso prečkamo makadamsko cesto in nadaljujemo desno. Sedaj se zmerno strmo vzpnemo po širši gozdni pešpoti do cerkve Svetega Vida.

Sestop: Na izhodišče se lahko vrnemo po isti ali po krožni poti. V zadnjem primeru nadaljujemo s hojo naravnost navzdol ob ograji na robu razgleda pred cerkvijo. Sprva se precej strmo spuščamo, nato pa hitro zavijemo levo in se nato desno ob robu travniku z razgledom še naprej spuščamo. Hitro zatem pridemo do 5 krakega križišča gozdnih in peš poti z razpelom. Gremo na prvo pot desno navzdol. Po kakšni minuti razmeroma strmega spusta pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo na neoznačeno pešpot, ki nas bo pripeljala do nekaj vrelcev zdravilnih energij. Naši poti, ki se blago spušča sledimo skozi gozd približno 5 minut vse do ožje gozdne ceste, kjer zavijemo desno. Čez približno 10 metrov smo pozorni na zeleni stebriček na desni strani, ki označuje vrelec zdravilnih energij. Čez kakšno minut, takoj ko se pot zravna pridemo do prve pešpoti na levi strani. Zavijemo nanjo in smo ponovno pozorni na zeleni stebriček ob večji skali na naši desni strani. Do nje pridemo prej kot v minuti. Kakšno minuto hoje za zadnjo energetsko točko pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost. Teren se sedaj povsem položi mi pa smo pozorni na naslednji izvir zdavilnih energij na naši desni strani in nekaj metrov naprej na levi strani na naslednjega. Za zadnjo točko na levi strani pridemo hitro do razpotja, kjer zavijemo levo navzdol na nekoliko širši gozdni kolovoz. Hitro pridemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost. Po kakšni minuti hoje pridemo do roba travnika, kjer gremo sedaj po Šentviški poti levo navzdol čez travnik naravnost proti prvim hišam. Pri njih se prične asfaltna cesta, ki nas v nekaj minutah pripelje do križišča s cesto, kjer smo prvotno šli naravnost. Tu zavijemo levo in se do izhodišča vrnemo po prvotni poti.