Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Trebni vrh iz vasi Šahovec - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Trebni vrh

Trebni vrh stoji tik nad Dolenjsko avtocesto in Trebnjim. Pot na vrh je razgledna. Večinoma hodimo po Baragovi pohodni poti. Proti zahodu se lepo vidi Mala gora in hribi in vrhovi Suhe krajine. Proti vzhodu pod vrhom se vidijo Posavsko hribovje in Raduljsko gričevje. Sam vrh ni razgleden. Na njemu je vpisna skrinjica z žigom. Tik pod vrhom ga seka poldnevnik na kar nas opozarja obeležje. Trebni vrh se nahaja v regiji Dolenjska, podregiji Novomeško-Krška in še ožje v podregiji Suha krajina in Dobrepolje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 581 m
Višina izhodišča: 349 m
Višinska razlika:
295 m - skupna dosežena višina

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Novo mesto. Zapustimo jo na izvozu Trebnje zahod, Žužemberk, Dobrnič. Peljemo se skozi podvoz in na krožnem križišču zavijemo proti Žužemberku in Dobrniču. Na naslednjem križišču zavijemo levo ponovno proti Občinam, Žužemberku in Dobrniču. Peljemo se skozi vasi Občine in Knežja vas do Dobrniča. Tu na prvem križišču zavijemo desno proti cerkvi in se mimo nje peljemo naravnost skozi vas Lokve pri Dobrniču proti Šahovcu. Čez približno 1,5 kilometra prispemo v Šahovec. Parkiramo pri gasilski orodjarni ali kje drugje na primernem mestu v bližini vasi.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Šahovec - Trebni vrh 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od izhodišča pri gasilski orodjarni gremo v vas. V prvem križišču zavijemo levo navzdol med hišami. Pot nas vodi po asfaltni cesti proti nogometnemu igrišču in manjšemu bajerju. Hodimo po Baragovi pohodni poti. Nanjo nas opozarjajo table z njegovim črnim profilom. Sledimo jim skozi gozd do vasi Vrhtrebnje. Ko pridemo do bajerja nas Baragove oznake usmerijo levo na kolovozno pot, ki vodi dokaj strmo navzgor v gozd. Kolovoz se kmalu položi in nas v širokem desnem ovinku še naprej vodi skozi gozd. Po približno 25 minutah hoje postane pot manj izrazita. Še posebej moramo biti pozorni na Baragove oznake, ki so sedaj dokaj redko posejane. Po nadaljnih dobrih 5 minutah hoje pridemo do roba širokega travnika. Zadnjih nekaj minut hoje do travnika pot zavije levo. Na temu odseku je precej slabo vidna in moram biti zelo pozorni. Rob travnika oziroma gozda je sicer le nekaj 10 metrov pred nami in se ne moremo izgubiti.
Sedaj gremo naravnost čez travnik in po približno 10 metrih pridemo do slabše zvoženega kolovoza, kjer zavijemo nanj desno v gozd. Pot hitro zavije levo, kot nam kaže oznaka »Baraga« in nas sedaj vodi izmenično skozi gozd ali ob robu širokega travnika in gozda. Je široka in dobro vidna. Občasno se levo vidijo hribi in vrhovi Suhe krajine in Male gore. Ko pridemo do zgornjega roba travnika pot zavija levo in nato kmalu desno v bukov gozd. Preden zavijemo v gozd se hribi Suhe krajine in v ozadnji Mala gora vidijo najlepše. Še naprej sledimo naši poti, ki nas med travniki končno pripelje do vasi Vrh Trebnje. Tu zavijemo desno na asfaltno cesto, ki vodi skozi vas. Sledimo ji in čez nekaj minut pridemo do obeležja poldnevnika, ki tu seka pobočje Trebnjega vrha. Takoj nato gremo mimo lovskega doma na naši levi strani. Na obeležju se lepo vidi Dolenjsko podolje in v ozadju Posavski hribi. Za njim nadaljujemo po makadamski cesti. Po približno 30 metrih hoje pridemo do mobilnega oddajnika in nekaj metrov levo od ceste že vidimo oznake Trebnjega vrha.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.