Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Bajdinški potok iz Turjaka  za gps sled ali galerijo pritiska na zgornje ikone 
Bajdinški potok

Bajdinški potok je znan predvsem po svojih slapovih, a je pot do slapov sorazmerno težavna, zato nas krožni izlet, namenjen družinam z mlajšimi otroki, vodi po spodnjem delu grape, kjer je pot lahka in sproščena. Tu vidimo le nekaj manjših lehnjakovih slapišč, ki so prav tako slikovita in vredna ogleda. Izlet je močno zaznamovan z rodbino grofov Turjaških. Na poti k potoku ...

Izlet do Bajdinškega potoka je primeren tudi za družine z mlajšimi otroki.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, ki bodo veliko del poti prehodili tudi mlajši otroci. Pot je tesno povezan z zgodovino rodbine Auersperg, grofov Turjaških, ene najznamenitejših in tudi najpomembnejših plemniških rodbin na Slovenskemm. Pri ogledu kapelice s srcem pogumnega in mladega turjaškega grofa, ki je padel v Italiji ter ogledom razvalin starega turjaškega gradu vrh strmega in nič kaj udobnega pomola lahko otrokom nazorno prikažemo življenje nekdanjih plemičev, ki je bilo manj romantično in zlasti v srednjem veku predvsem bolj nevarno kot si danes predstavljamo. Življenje grofov Turjaških je zaznamoval tudi dolgotrajen boj proti dednemu sovražniku Turku v katerem so še posebej izkazali, a številčni visoki člani rodbine v njem tudi izgubili življenje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina (najnižja točka na poti): 372 m
Izhodišče (najvišja točka na poti): 542 m
Prehojena višinska razlika: 222 m

Izhodišče: Po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje se zapeljemo v Turjak. Parkiramo desno na velikem urejenem parkirišču ob regionalni cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Celotna krožna pot z ogledom razvalin starega turjaškega gradu nam bo vzela približno 1 uro 30 minut zmerne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča gremo po lokalni cesti, ki se levo od kulturnega doma spusti proti vasi in gradu Turjak. Nižje v vasi smo pozorni na smerokaz za pokopališče in obledelo tablo za Bajdinške slapove (oktober, 2020), ki nas usmeri desno na ozko cesto, ki se sprva kratko vzpne. Po tej cesti se spustimo do pokopališča s kapelo Matere dobrega sveta. Tu gremo do konca parkirišča, kjer stopimo na široko pešpot po kateri se skozi gozd spustimo do Bajdinškega potoka. Prečkamo ga po manjši brvi in s hojo nadaljujemo levo navzdol po pešpoti, ki sledi potoku. Držimo se je vse do roba gozda, kjer pridemo do kratke makadamske ceste v Želimeljski dolini.

Povratek: Gremo naprej po makadamski cesti, ki nas po dobrih 100 metrih hoje pripelje do asfaltirane ceste. S hojo nadaljujemo levo po tej cesti. Te ceste se sedaj držimo vse do izhodišča. Vkolikor želimo, si lahko na poti k izhodišču ogledamo tudi skromne razvaline prvotnega turjaškega gradu. V tem primeru smo že pod vasjo Turjak, na levem ovinku, pozorni na tablo za Stari grad. Tu zavijemo desno in se držimo desne poti. Že po nekaj korakih, v ozkem jarku, zavijemo desno navzgor na stezo, ki nas v nekaj korakih pripelje do razvalin Starega gradu. Nato se vrnemo do ceste, kjer pa ne gremo levo naprej po cesti, temveč tu zavijemo desno na pešpot, ki nas vodi pod nekaj metrov visoko skalo. Po nekaj deset metrih hoje pri tabli naravnost Grofova pot, nazaj Stari grad, (oktober, 2020) zavijemo levo. V nekaj korakih pridemo do majhnega okroglega ribnika. Tu zavijemo desno in gremo mimo grajske pristave do gradu Turjak. Lahko se sprehodimo okoli gradu, ali pa zavijemo levo na asfaltirano cesto po kateri se spustimo na cesto po kateri smo prej vzpenjali. Držimo se je vse do izhodišča.