Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Trška gora od šolskega centra Grm za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Trška gora

Trška gora je najbolj znana dolenjska in ena izmed najbolj znanih slovenskih vinskih goric. Tu pridelujejo najboljši cviček, ki je najbolj avtentično slovensko vino. Značilen okus mu daje predvsem žametna črnina, avtohtona slovenska vinska trta. Na mariborskem Lentu raste 400 let stara trta te sorte in je s tem najstarejša trta na svetu. Pot na Trško goro nas vodi mimo ...

Izlet na Trško goro je primeren tudi za mlajše otroke stare 2 do 3 leta, le da se v tem primeru vrnemo na izhodišče po isti poti.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi mlajši otroci. Slednjim po potrebi pomagamo pri hoji. Krožen povratek, ki je le ena od številnih možnih krožnih poti po pobočjih Trške gore, nam precej podaljša izlet in je za otroke stare 2 do 3 leta predolg, a otroci stari 3 do 4 leta, če so le vajeni hoje, ga bodo prehodili. Pri cerkvi vrh Trške gore bodo otroci našli obilo prostora za varno igro.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lahka, obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina vrha: 428 m
Izhodišče: 211 m
Vzpon na poti: 235 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Novo mesto - vzhod. Takoj za tem zavijemo desno za Novo mesto. Zapeljemo se do velikega krožnega križišča, ki ga zapustimo na izvozu za Trško goro in Lešnico. Preko naslednjega krožnega križišča se naravnost zapeljemo mimo trgovskih centrov. Na naslednjem krožnem križišču zavijemo pod podvoz avtoceste in se zapeljemo do šolskega centra GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma. Parkiramo na urejenem parkirišču pred šolskim centrom.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Trška gora 45 minut. Krožen povratek Trška gora - izhodišče 1 ura 15 minut, skupaj 2 uri.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča se sprehodimo do glavne ceste, ki vodi mimo dijaškega doma na Trško goro. Tu zavijemo desno. Cesta se zložno vzpenja in višje pri prvih hišah opazimo planinsko markacijo (november, 2021). Hitro pridemo do stare kmečke hiše tik ob cesti za katero nas markacija usmeri levo na sorazmerno strmo dovozno pot po kateri se vzpnemo do zadnje hiše. Tu gremo ob desnem robu naprej med ograjami do naslednje lokalne ceste, kjer zavijemo levo. Cesta hitro zavije desno in se prične strmeje vzpenjati. Kmalu, višje na prvem križišču nas markacija usmeri levo po cesti navzgor, ki postaja vedno bolj razgledna. Višje pri visokem gotskem znamenju zavijemo levo na betonsko in sorazmerno strmo dovozno pot ter nad njo nadaljujemo ob desnem robu po ozki pešpoti. Pot nas pripelje do ozke asfaltirane ceste, kjer nadaljujemo levo navzgor. Cesta se kmalu prične precej strmo vzpenjati in višje po 100 metrih hoje preide v kolovoz (november, 2021), ki nas po približno 30 metrih hoje pripelje do cerkve Marijinega rojstva vrh Trške gore.

Povratek: Pred cerkvijo gremo naprej po asfaltirani cesti navzdol in ne desno za planinskimi markacijami. Hitro se spustimo do planinskega žiga in informativne table Slakove poti pri dekorativnem kozolčku (november, 2021), ki se nahaja ob manjšem križišču. Tu gre Slakova pot naravnost, mi pa tu zavijemo desno. Kar nekaj časa se držimo ceste, ki se sprva zložno spušča skozi pas gozda ter nižje mimo prvih vinogradov. Ko pridemo do prvega križišča ožjih asfaltiranih lokalnih - vinskih cest zavijemo desno (tu se nahaja tudi tabla Slakove poti - november, 20021). Mimo številnih zidanic in vinogradov se spustimo vse do križišča, kjer je levo Krkin hram s hišo pred katero stoji stara dekorativna stiskalnica grozdja. Tu zavijemo levo in se držimo razgledne ceste po kateri se spustimo do križišča, kjer nadaljujemo levo skozi naselje Češnjica. Te ceste se držimo naravnost vse do naslednjega križišča lokalnih cest, kjer zavijemo desno proti vasi Jelše pri Otočcu. Cesta nas vodi skozi razloženo naselje vse do križišča lokalnih cest nižje v vasi. Tu nadaljujemo desno. Ceste se držimo do nadvoza čez avtocesto, a ne gremo čez avtocesto temveč zavijemo tik pred nadvozom desno na ožjo makadamsko cesto. Po približno dveh minutah hoje pridemo do razpotja makadamskih cest, kjer ponovno zavijemo desno. Pot nas hitro pripelje v gozd in ko se pričnemo zmerno vzpenjati pridemo do naslednjega razpotja makadamskih cest - tu gre Slakova pot desno, november, 2021, medtem ko gremo mi tu naravnost. Ozka makadamska cesta se hitro obrne navzdol in se pri prvih hišah prelevi v ozko asfaltirano cesto, ki nas vodi mimo obsežnih sadovnjakov ob vinorodnem vznožju Trške gore. Ceste se držimo vse do prvega križišča, kjer nadaljujemo levo navzdol. Po približno 200 metrih hoje nas cesta pripelje do prvotne poti, po kateri se sedaj vrnemo na izhodišče do katerega imamo le še nekaj minut hoje.