Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Kuk iz Hrastovelj - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kuk

Kuk ali tudi Ščukovec je neizrazit vrh na prostrani planoti v vzhodnih Koprskih brdih pod Podgorskim krasom. Iz njega se nam odpira razgled na Istro. Vidijo se hribi Čičarije, Tržaški zaliv, Črni kal in ob lepem tudi vremenu Julijske Alpe. Opisana krožna pot med vzponom ni naporna, je pa zato spust iz Lačne proti Hrastovljam na posameznih mestih precej strm. Opisani izlet v naravi je ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Družinski izlet čez Kuk bo otrokom zelo všeč.

Družinski izlet: Opisan krožen izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let.

Zahtevnost: Lahka označena krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 498 m
Višina izhodišča: 154 m
Višinska razlika:
344 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Na izvozu Črni kal, Hrastovlje, Pula jo zapustimo. Za izvozom se peljemo naravnost, levo je odcep za Osp. Čez približno 2 kilometra na križišču zavijemo levo proti Puli in Hrastovljam. Nato čez približno 1 kilometer zavijemo levo proti Dolu in Hrastovljam. V naslednjem križišču gremo naravnost proti Hrastovljam. V Hrastovljah v prvem večjem križišču zavijemo levo proti cerkvi, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Hrastovlje - Kuk 1 ura 40 minut. Kuk - Hrastovlje preko Lačne 2 uri 5 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča, kjer smo parkirali gremo približno 100 m nazaj po isti cesti do prvega križišča s kapelico na sredini. Tu zavijemo levo. Hodimo po lokalni asfaltni cesti. Po približno 15 minutah pridemo do vasi Dol in železniškega podvoza pred njo. S hojo nadaljujemo naprej po naši cesti skozi vas. Kmalu cesta zavije levo in hitro prečkamo potok. Ko pridemo do vaškega vodnjaka zavijemo desno. Po nekaj minutah hoje skozi vas pridemo do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno. Po dobrih 10 minut hoje od železniškega predora pridemo do konca vasi in ozkega kolovoza, ki se blago vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo do razpotja vzporednih kolovoznih poti. Nadaljujemo po levem vzpenjajočem. Čez nekaj minut prečkamo železniško progo. Sedaj se našega kolovoza, ali tudi gozdne ceste držimo vse do vrha vzpona, oziroma do planote. Glede na to, da je pot namenjena tudi kmetijskim vozilom je občasno precej strma in na teh mestih utrjena z betonskimi kolesnicami. Dobre pol ure hoje od vasi pridemo do roba planote in s tem vrha našega vzpona. Na planoti še kar sledimo naši poti, ki je sedaj slabše zvožen kolovoz. Približno 10 minut od prihoda na planoto pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno po širšem kolovozu. Sedaj sledimo markacijam, ki nas morda čez 100 metrov na razpotju kolovozov usmerijo levo. Po nekaj minutah hoje pridemo do razpotja, kjer imamo desno še kakšnih 30 metrov do poraščenega vrha Kuk. Od tu se še zlasti lepo vidijo hribi Čičarije.

Sestop: Od Kuka se vrnemo do prvega razpotja in sedaj nadaljujemo desno navzdol po širokem kolovozu. Hodimo po travnatem, položnem in razglednem pobočju. Lepo se vidi greben Lačne pred nami in okoliški hribi Koprskih brd. Po približno 10 minutah hoje pridemo do gozda. Sledimo našemu kolovozu. Občasno se položno vzpenja, večinoma pa je povsem položen. Vodi nas po pretežno gozdnatem in občasno tudi zelo razglednem grebenu med Kukom in Lačno. Približno slabih 20 minut od prihoda v gozd pridemo ponovno na plano. Sedaj smo pozorni na razgledno točko na levi strani le nekaj metrov od naše poti in jo dosežemo po nekaj minutah hoje od gozda. Tu se nam odpre lep razgled na dolino pod nami, Koprska brda in Istro. Nadaljujemo naprej po isti poti. Po slabih 10 minutah hoje pridemo do razpotja. Levo navzdol gre pot proti Smokvicam. Nadaljujemo naravnost. Pot se sedaj blago vzpenja. Po približno slabih 15 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno na ozko markirano peš pot. V nekaj minutah nas pripelje na Lačno. Razgled iz razglednega stolpa na njej je morda še bolj atraktiven kot iz višjega Kuka, saj smo bližje Tržaškemu zalivu. Lepo se vidijo hribi Čičarije, Koprskih brd, hrvaške Istre in Tržaški zaliv.
Z naše poti po kateri smo prišli zavijemo še pred stolpom desno navzdol na ozko markirano pešpot proti Hrastovljam. Sprva se skozi gozd spuščamo zmerno strmo, po približno 10 minutah hoje pa se prične pot spuščati precej strmo. Nato kmalu pridemo do melišča. Tu se odpre lep razgled na Hrastovlje in Kraški rob za njimi. Prehodimo ga v nekaj minutah in nato ponovno nadaljujemo skozi gozd. Po približno 10 minutah pridemo do odseka, kjer je erozija odnesla del zemljišča in tudi našo pot. Tu smo bolj previdni, saj obstaja nevarnost zdrsa po peščenem pobočju. Kmalu za tem predelom naša pešpot zavije ostro desno nazaj na gozdni kolovoz. Že po nekaj metrih ponovno zavijemo levo na gozdno pešpot. Nekoliko bolj strm spust nas občasno vodi čez melišča, nato pa se hitro položi. Približno 10 minut po erozijskem odseku poti pridemo iz gozda do prvih vinogradov. Sedaj kolovoz zavija desno ob vinogradih. Po nekaj minutah nas pripelje do ozke makadamske ceste. Zavijemo levo in v nekaj minutah pridemo do naslednje nekoliko širše makadamske ceste. Tu nadaljujemo desno. Po dobrih 5 minutah hoje pridemo do križišča s kapelico na sredini, kjer smo prvotno zavili levo. Tu se krožna pot in s tem tudi izlet v naravi zaokroži. Nadaljujemo naravnost po prvotni cesto do izhodišča.