Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Kavčič iz Podgorja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kavčič

Kavčič je travnat vrh na jugu Podgorskega krasa tik ob slovensko hrvaški meji. Nudi odličen razgled na Istro, proti Učki, Tržaškemu zalivu in Jadranskemu morju. Leži v subregiji, ki jo tvorijo Podgorski kras, Čičarija in Podgrajsko podolje. Spada v regijo Mediteranski svet. Na vrhu sta postavljena dva križa.

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Lahka delno krožna pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 879 m (maksimalna višina)
Višina izhodišča: 677 m
Višinska razlika:
Cca. 315 m. Skupna dosežena višina in spust sta odvisna od tega, kje pustimo avtomobil.

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se peljemo do izvoza Kozina. Z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Kopru. Pri vasi Petrinje zavijemo levo za smer Podgorje in po slabih dveh kilometrih ponovno levo. Približno šest kilometrov za tem odcepom pridemo v Podgorje, kjer parkiramo na desni strani ceste na velikem urejenem parkirišču ob igrišču. Parkirišče je plačljivo (1EUR/dan, junij, 2020).
V temu opisu izleta bomo tokrat z vožnjo nadaljevali (april, 2013). Takoj za parkiriščem iz glavne ceste zavijemo desno in nadaljujemo po glavnem makadamu. Po nekaj minutah vožnje pridemo do večjega makadamskega križišča. Tu nadaljujemo desno. Vozimo po glavnem makadamu, ki se začne vzpenjati. Pridemo do ovinka, ki ostro zavije levo. Nadaljujemo po istem makadamu, ki se še vedno dviga. Sedaj nas vodi skozi gozd. Pripeljemo do razcepa, kjer zavijemo levo in takoj parkiramo. Z vožnjo lahko sicer še nadaljujemo vse do travnatih pobočij.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Opisano izhodišče - Kavčič 1 ura 15 minut, Kavčič - opisano izhodišče 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Ko smo parkirali nadaljujemo po makadamski poti naravnost. Te poti se držimo povsem do konca, ko pridemo do pobočja Kavčiča tik pred slovensko - hrvaško mejo. Pot nas vodi po dolini sredini travnate planote. Ko se po kakšni uri hoje približamo meji se začne pot spuščati. Kmalu opazimo, da se useka v rob planote. Pred tem usekom zavijemo desno v pobočje Kavčiča po slabo zvoženem travnatem kolovozu. Po nekaj minutah hoje pridemo na vrh z dvema križema (april, 2013).

Sestop: Vračamo se po isti poti. Lahko naredimo delno krožno pot po razglednih travnikih. V temu primeru gremo od vrha severno-vzhodno po slabo zvoženem, mestoma komaj vidnem kolovozu. Sledimo mu, dokler ne pridemo do izhodiščnega makadama, ki vodi po dolini planote in se po njemu vrnemo na izhodišče. Orientacije je zelo lahka, saj je pokrajina odprta in se ne moremo izgubiti, tudi če zaidemo na brezpotje.