Golič iz Podgorja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Golič

Golič je najvišji vrh prostrane planote Podgorskega Krasa. Pot nanj nas vodi preko Kojnika na katerega se vzpnemo skozi gozd. Le proti vrhu se sem pa tja na travnatih zaplatah odpre razgled na ravnino Podgorskega Krasa ter v ozadju na Tržaški zaliv in mesto Trst. Ko je Kojnik za nami se prične gozd počasi redčiti in pred nami se odpre razgledna in mehko valovita travnata pokrajina visoke planote Podgorskega Krasa, ki spominja na mogočno valovanje morja, ki je nekoč v daljni preteklosti okamenelo in ozelenelo. Pot nas vodi mimo dolgih suhih zidov, ostankov nekoč verjetno precej velike pašne skupnosti. Z Goliča lahko opazujemo oddaljene suhe zidove, ki obkrožajo posamezne vrtače. Zapuščeni in od daleč spominjajo na miniaturna gradišča, kjer je živina našla zavetje pred naravnimi ujmani, njihovi pastirji pa uteho pred težkim življenjem, ki jim jo je nudila stara vera v moč vseprisotne Narave poosebljene v bajeslovnem Štrpedu. Na Goliču se povsod okoli nas odpira ena najlepših pokrajin v Sloveniji. Posamezne električne ograde ter živina mimo katere nas med krožnim povratkom vodi pot dajejo upanje, da prostrani travniki ne bodo klonili pred gozdom, ki zlasti s severa in vzhoda počasi prerašča planoto. Z Goliča se pod nami odpira Istra v vsej svoji širini in dolžini. Proti vzhodu je samo ožjo dolino stran od nas dolg greben Čičarije s svojimi najvišjimi vrhovi, medtem ko bomo proti severozahodu videli obrise Jadranskega morja in Tržaškega zaliva. Golič se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, še ožje v podregiji Obalno-Kraška ter v podregiji Podgorski Kras, Čičarija in Podgrajsko podolje.

Zahtevnost: Lahka, položna in razgibana pot, delno strma edino do Kojnika.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 890 m
Višina izhodišča: 470 m
Višinska razlika:
570 m (skupna dosežena višina).

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se peljemo do izvoza Kozina. Z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Kopru. Pri vasi Petrinje zavijemo levo za smer Podgorje in po slabih dveh kilometrih ponovno levo. Približno šest kilometrov za tem odcepom pridemo v Podgorje, kjer parkiramo na desni strani ceste na velikem urejenem parkirišču ob igrišču. Parkirišče je plačljivo (1EUR/dan, junij, 2020).

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - Golič 2 ure, krožno nazaj ob vznožju grebena Golič - izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od mesta kjer smo parkirali nadaljujemo peš po glavnem makadamu. Pozorni smo na markacije na levi strani, ki nas vodijo na Kojnik. Pot se sprva začne precej položno. Vodi nas direktno v pobočje Kojnika in sčasoma postane bolj strma. Hodimo po gozdu. Nato pridemo na jaso, ki ji sledi borov gozdiček. Kmalu pridemo na Kojnik.
S Kojnika nadaljujemo po markirani poti v smeri Žbevnice. Pot se sprva spušča. Po nekaj minutah hoje pridemo do kamnite ograde ob kateri nadaljujemo s hojo. Sedaj hodimo po kolovozu, ki nas vodi po razglednih travnikih. Sledimo mu blago gor in dol, dokler pred sabo ne vidimo grebena Goliča. Vzpon nanj ni strm. Pričaka nas križ z vpisno skrinjico.

Sestop: Lahko se vrnemo po isti poti. Vkolikor se odločimo za krožno pot nadaljujemo hojo po grebenu. Po 5 do 10 minutah hoje pridemo do razcepa, kjer nas steza po travnikih vodi v dolino, ki poteka po sredini planote v smeri severo zahod - jugo vzhod. Po 10 minutah hoje pridemo do kolovoza, ki poteka po sredini doline in zavijemo desno. Po približno 45 minutah hoje pridemo do gozda. Nadaljujemo in po približno 30 minutah se pred nami odpre pogled na pobočja Slavnika in Podgrajskega podolja. Tu makadam zavije ostro nazaj desno. Nadaljujemo s hojo in po približno 15-40 minutah pridemo, odvisno kje ob makadamu smo parkirali avtomobil, do izhodišča.

  Golič je kopast in lepo zaobljen vrh na planoti Podgorskega Krasa.