Meniji za izlete po regijah Slovenije

  

 Golič iz Podgorja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Golič

Golič je najvišji vrh prostrane planote Podgorskega Krasa. Pot nanj nas vodi preko Kojnika na katerega se vzpnemo skozi gozd. Le proti vrhu se sem pa tja na travnatih zaplatah odpre razgled na ravnino Podgorskega Krasa ter v ozadju na Tržaški zaliv in mesto Trst. Ko je Kojnik za nami se prične gozd počasi redčiti in pred nami se odpre razgledna in mehko valovita travnata pokrajina ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Zahtevnost: Lahka, položna in razgibana pot, delno strma edino do Kojnika.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 890 m
Višina izhodišča: 470 m
Višinska razlika:
570 m (skupna dosežena višina).

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se peljemo do izvoza Kozina. Z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Kopru. Pri vasi Petrinje zavijemo levo za smer Podgorje in po slabih dveh kilometrih ponovno levo. Približno šest kilometrov za tem odcepom pridemo v Podgorje, kjer parkiramo na desni strani ceste na velikem urejenem parkirišču ob igrišču. Parkirišče je plačljivo (1EUR/dan, junij, 2020).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Golič 2 ure, krožno nazaj ob vznožju grebena Golič - izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od mesta kjer smo parkirali nadaljujemo peš po glavnem makadamu. Pozorni smo na markacije na levi strani, ki nas vodijo na Kojnik. Pot se sprva začne precej položno. Vodi nas direktno v pobočje Kojnika in sčasoma postane bolj strma. Hodimo po gozdu. Nato pridemo na jaso, ki ji sledi borov gozdiček. Kmalu pridemo na Kojnik.
S Kojnika nadaljujemo po markirani poti v smeri Žbevnice. Pot se sprva spušča. Po nekaj minutah hoje pridemo do kamnite ograde ob kateri nadaljujemo s hojo. Sedaj hodimo po kolovozu, ki nas vodi po razglednih travnikih. Sledimo mu blago gor in dol, dokler pred sabo ne vidimo grebena Goliča. Vzpon nanj ni strm. Pričaka nas križ z vpisno skrinjico.

Sestop: Lahko se vrnemo po isti poti. Vkolikor se odločimo za krožno pot nadaljujemo hojo po grebenu. Po 5 do 10 minutah hoje pridemo do razcepa, kjer nas steza po travnikih vodi v dolino, ki poteka po sredini planote v smeri severo zahod - jugo vzhod. Po 10 minutah hoje pridemo do kolovoza, ki poteka po sredini doline in zavijemo desno. Po približno 45 minutah hoje pridemo do gozda. Nadaljujemo in po približno 30 minutah se pred nami odpre pogled na pobočja Slavnika in Podgrajskega podolja. Tu makadam zavije ostro nazaj desno. Nadaljujemo s hojo in po približno 15-40 minutah pridemo, odvisno kje ob makadamu smo parkirali avtomobil, do izhodišča.