Živi muzej Krasa

         

  Živi muzej Krasa s parkirišča za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Živi muzej Krasa

Območje Živega muzeja Krasa je prostor s tipičnimi kraškimi pojavi, idealen za raziskovanje in rekreacijo, meri preko 700 hektarjev in je opredeljen kot ekološko pomembno območje, njegov večji del pa sodi v območje Natura 2000. Živi muzej Krasa je bil v letu 2017 izbran za najboljšo tematsko pot v Sloveniji.Skoraj pol stoletja je bilo to območje zaprto za prost dostop.Živi muzej Krasa predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, razteza se med Sežano, Lipico in nekdanjo slovensko-italijansko mejo, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana–Bazovica. V okviru muzeja je urejenih preko 20 km tematskih in čezmejnihprehajalnih poti, ki se vijejo med tipično kraško naravno in kulturno dediščino.Na robu območja se nahaja tudi najstarejša turistična jama v Evropi, jama Vilenica.Interesne točke, ki nas spremljajo ob poti, so štirna, pastirske hiške, škrapljišče, naravna forma viva, kamniti gobi, orleška smodnišnica, Golokratna jama, Ludvikova jama, Napoleonov hrast, naravni osamelci in kali, poleg tega je na območju več kot 200 vrtač, jam, škrapljišč in udornih dolin ter ostalih kraških geografskih pojavov. Živi muzej Krasa prečka tudi pohodniška pot Alpe Adria Trail in Gozdna učna pot Josef Ressel. Živi muzej Krasa se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Obalno-Kraška in še ožje v regiji Kras.

Živi muzej Krasa lahko prehodimo tudi z vozičkom za otroke, zato je primeren za nedeljske izlete za družine z majhnimi otroki.

Družinski izlet: Pot od Sežane do Bazovice je primerna za otroke.Pot lahko prevozimo tudi z vozičkom za otroke. Po celotnem območju se lahko peljemo s kolesom, saj so poti dobro utrjene, poti so primerne za sprehajanje s psom. Del poti, ki jo prečka Gozdna učna pot Josef Ressel, je prilagojena za slepe in slabovidne.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 355 m
Višina: 435 m
Višinska razlika: 80 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Sežano– Vzhod. Sledimo usmerjevalnim tablam za Lipico in se peljemo skozi tri križišča. Na krožnem križišču pri Gasilskem domu Sežana izberemo drugi izvoz in sledimo cesti, ki preide iz asfaltne v makadamsko, kjer se takoj na desni strani nahaja parkirišče in vstopna točka z informacijskimi tablami, ki označujejo začetek območja Živega muzeja Krasa. GPS koordinate: 45°42'10.5''N 13°52'17.5''E.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Odvisno od izbora trase. Od 2 do 4 ure.

Sezona: Vsi letni časi.Nasvet: Obiščite Živi muzej Krasa v jesenskem času, ko je narava še posebno ustvarjalna.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Najvišja točka se nahaja blizu Napoleonovega hrasta. Na razdalji cca. 3 kilometre od izhodišča zavijemo z Bazovske ceste na desno proti Gropadi in prispemo do Napoleonovega hrasta. Zavijemo desno v smeri proti Orleku, kjer se pot vzpenja cca. 200 m. Ob poti si lahko ogledamo kamnite osamelce, suhe zidove in pastirski hiški, kjer se teren že začne spuščati. Krožno pot zavije proti glavni Bazovski cesti.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po Bazovski cesti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (15) pritisni: Živi muzej Krasa
  Ruj na suhem zidu znoraj Živega muzeja Krasa.
 
 


Več informacij in vodeni ogledi:
TIC Sežana
+386 (0)5 7310128
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.