Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

  Z Gomile do Savskega ribnika za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Gomila

Gomila je najvišji vrh vzhodnih Slovenskih goric. Ta družinski izlet je nekaj posebnega, saj se tokrat od cilja spuščamo k izhodišču. Splet okoliščin pač in en izgovor manj za opravičevanje morebitne lenobe pri peš spoznavanju našega največjega gričevja. Za začetek se povzpnemo na visok razgledni stolp na Gomili. Povsod okoli nas se odpre mehko valovita pokrajina prekrita s ...

Izlet za otroke z razglednega stolpa na Gomili nas vodi do velikega Savskega ribnika.

Družinski izlet: Družinski izlet z Gomile do Savskega ribnika je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Hojo nam olajša dejstvo, da se tokrat s cilja spuščamo na izhodišče (če nas pri ribniku pričaka prevoz seveda), a se kljub temu ne izognemo krajšim vzponom preko posameznih gričev. Na razgibani poti bodo otroci spoznali mehko valovito pokrajino vzhodnih Slovenskih goric, ki so po krivici zapostavljene in turistično manj znane.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 218 m
Najvišja točka na poti: 352 m
Višinska razlika: 134 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Na razcepu Slivnica zavijemo desno proti Ptuju. Po avtocesti se zapeljemo do izvoza Ptuj - vzhod, Ormož. Sledimo tablam za Ptuj - vzhod in Ormož. Zapeljemo se preko Ptujskega jezera in na prvem krožnem križišču sledimo smeri za Ormož, na drugem pa za center in industrijsko cono. Na tretjem krožnem križišču zavijemo desno proti Ljutomeru. Držimo se te ceste. Približno 100 m za tablo, ki označuje konec mesta Ptuj zavijemo levo na lokalno cesto. Pripelje nas v naselje Podvinci, kjer na regionalni cesti zavijemo desno. Te ceste se držimo do naselja Pacinje, nato se zapeljemo skozi vas Mostje, Gabrnik in nato vse do Juršincev. Tu na krožnem križišču zavijemo desno proti centru naselja. Te ceste se nato držimo vse do naselja Gomila, kjer nam bo v oči takoj padel visok razgledni stolp.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče na Gomili - Savski ribnik 1 ura 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Z razglednega stolpa na Gomili gremo levo po cesti v smeri Juršincev. Spustimo se do prvega križišča pri Okrepčevalnici pri Stolpu (april, 2017), kjer zavijemo levo na ozko asfaltirano cesto. Že po nekaj minutah hoje pridemo do naslednjega križišča, kjer gre levo nazaj markirana cesta, mi pa že po nekaj 10 metrih stopimo do prvega kolovoza, kjer se nahajajo planinski smerokazi. Zavijemo levo na makadamsko cesto v smeri planinskega smerokaza za svetega Tomaža. Pot nas vodi mimo samotne domačije in za njo v ovinku na dno doline. Tam se pot razcepi, držimo pa se levo-naravnost in ne desno navzgor. Kolovoz nas pripelje do prvih hiš in asfaltirane ceste. Stopimo desno na cesto in že po treh metrih zavijemo ponovno desno na kolovoz, ki vodi v gozd. Vzpenjamo se skozi gozd in se na prvem razpotju držimo desno. Po morda 5 minutah pridemo vrh gozdnatega griča, kjer zavijemo levo na široko in markirano gozdno pot. Hitro pridemo do roba gozda, kjer se držimo naravnost proti prvim hišam razpršene vasi Rucmanci. Ko pridemo mimo prve hiše do asfaltirane ceste zavijemo desno in takoj za tem levo navzdol na kolovoz, ki gre med hišami. Nanj nas usmeri planinska markacija. Kolovoz se sprva spušča v desnem ovinku nato pa se zravna in nas vodi mimo domačije na koncu dolgih njiv in travnikov. Markiranega kolovoza se držimo naravnost vse do asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno. Čez približno 50 metrov pridemo do planinskega smerokaza, kjer se držimo smeri levo za Ritmerk. Kolovoz se čez 30 metrov razcepi, zavijemo pa levo. Preko polja pridemo v gozd, kjer se pričnemo položno vzpenjati v pobočje griča. Markirana pot hitro zavije desno in višje po krajšem in bolj strmem vzponu levo. Pridemo do roba gozda, kjer gremo naravnost prek polja do asfaltirane ceste. Markacija nas usmeri levo na cesto. Po glavni cesti gremo skozi vas, približno 100 metrov za zadnjimi hišami pa zavijemo desno-naravnost na kolovoz pod obsežnim sadovnjakom. Pred koncem gozda skozi katerega se spuščamo nas markacija (april, 2017) usmeri desno na slabši kolovoz. Kratko nas vodi preko polja, nato v gozd in hitro za tem iz gozda na polje, kjer zavije levo. Še naprej se ga držimo preko dvorišča samotne hiše za katero stopimo na ozko makadamsko cesto. Držimo se je vse do regionalne asfaltirane ceste. Stopimo nanjo in nadaljujemo levo. Držimo se je do markiranega križišča, kjer zavijemo desno proti Savskemu ribniku do katerega imamo še morda 200 metrov hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.