Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
  
  Sveta Filip in Jakob od kmetije Lešnik za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Sveta Filip in Jakob

Cerkev svetega Filipa in Jakoba v Golavabuki na Koroškem je ena izmed devetih cerkva posvečenih tema svetnikoma v Sloveniji. Nahaja se na razglednem travnatem kuclju ob robu gozda, kjer se odpre lep razgled na Mislinjsko dolino ter bližnje vrhove in zaselke. Cerkvica je bila prvič omenjena leta 1431, pri čemer začetek njene gradje sega v prvo polovico 13. stoletja. V ...

Sveta Filip in Jakob je cerkvica, ki je primerna za družine z otroki starimi dve do tri leta. Pot do nje ni strma in večinoma poteka po cesti, deloma pa skozi gozdno pešpot.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti bodo prehodili tudi mlajši otroci. Tem po potrebi pomagamo pri hoji.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna, lahko tudi lažja, pohodniška obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Sveti Filip in Jakob: 657 m
Izhodišče: 664 m
Skupen vzpon na poti: 71 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slovenj Gradec. Ko pridemo po daljši vožnji v Slovenj Gradec na večjem krožnem križišču sledimo oznakam za smučišče Kope. Po dobrih treh kilometrih smo pozorni na križišče poleg katerega se nahaja vodna postaja. Tu zavijemo s ceste za Kope desno. Če približno kilometer in pol bomo prišli do kmetije, ki se nahaja desno ob cesti. Če želimo parkirati na kmetiji vprašamo za dovoljenje, sicer parkiramo na ustreznem mestu ob cesti na kateri ni veliko prometa.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Kmetija Lešnik - cerkvica svetega Filipa in Jakoba 35 minut. Krožen povratek cerkvica svetega Filipa in Jakoba - kmetija Lešnik 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon:S hojo pričnemo pri kmetiji Lešnik. Vzpenjamo se po cesti, ki vodi mimo kmetije. Držimo se je vse do kmetije, kjer se asfaltirana cesta prelevi v makadamsko. Ta nas v nekaj minutah pripelje razpotja, kjer je razpotje za tri cerkvice. Naša makadamska cesta zavije levo, mi pa tu nadaljujemo desno. Pot nas vodi skozi smrekov gozd, pozorni pa smo na razcep, kjer gre levo navzdol pešpot, bližnjica za cerkvico svetega Filipa in Jakoba. Spuščamo se skozi gozd in končno pridemo na makadamsko cesto že pod cerkvico tik pod katero se nahaja samotna domačija.

Povratek: Od cerkvice se vrnemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo po njej. Ceste se držimo vse do prvotnega razpotja, kjer smo zavili na pešpot, ki nas je vodila skozi gozd. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.