Meniji za izlete po regijah Slovenije

      lahka pot    

 Debni vrh iz parkirišča pri Zalogu - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Debni vrh

Debni vrh se nahaja na skrajnem zahodnem robu Posavskega hribovja. Na njemu je razgledni stolp, vendar se kljub temu odprejo lepši razgled kakšno minut hoje naprej po grebenu - če nas le ne motijo številne žice električnega daljnovoda. Vrh je zelo priljubljen med prebivalci vzhodnega ljubljanskega obrobja, ki so nanj nadelali številne označene in neoznačene poti. Z Debnega vrha ...

Preko Debnega vrha lahko naredimo krožen družinski izlet, ki bo otroke navdušil z razglednim stolpom.

Družinski izlet: Celotna krožna pot je primerna za otroke stare od 4 do 5 let. Vkolikor se vračamo po isti poti nazaj je pot primerna tudi za otroke stare od 3 do 4 leta. Otroke bo navdušil razgledni stolp.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 530 m
Višina izhodišča: 272 m
Višinska razlika: 258 m

Izhodišče: Vozimo se po vzhodni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu Ljubljana - vzhod. Zavijemo desno in se po Zaloški cesti vozimo do Zaloga, kjer na semaforiziranem nadaljujemo naravnost. Prečkamo reko Ljubljanico. Približno 200 metrov za mostom čez reko Ljubljanico parkiramo na parkirišču na desni strani ceste tik ob železniški progi.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Debni vrh 45 minut. Debni vrh - krožni povratek na izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča gremo skozi manjši železniški podhod in nadaljujemo levo v gozd. Hodimo po široki in dobro nadelani poti ob potočku in ko se pot nekoliko višje razcepi zavijemo desno. Nato pot hitro zavije levo. Sedaj hodimo po grapi nad potočkom, ki ga višje tudi prečkamo. Za njim je hoja nekaj časa precej položna, nato pa pot zavije desno v pobočje in se zooža. Po nekaj okljukih se obrne levo navzgor v pobočje in v nekaj minutah pridemo na greben Kašeljskega hriba. Tu nadaljujemo desno. Kmalu pridemo na zahodni del grebena, kjer se pot obrne levo. Hodimo po vrhu grebena naravnost vse do Debnega vrha. Pot se proti Debnemu vrhu povsem položi, zadnjih nekaj minut hoje tik pod vrhom pa je precej strme.
Dobro minuto hoje naprej od stolpa je ob drugem električnem daljnovodu razgledišče s pogledom na globoko sotesko doline Besnice. Odpre se tudi razgled proti severu, Dolskemu in Kamniško-Savinjskim Alpam. Tudi razgled proti zahodu je širši kot s stolpa.

Sestop: Ta del poti je neoznačen, vendar je orientacija lahka. Od stolpa gremo nekaj 10 metrov naprej po grebenu, kjer zavijemo desno na široko gozdno cesto. Zlagoma se spuščajo pod pobočjem Debnega vrha. Poti se držimo skoraj do vznožja hriba. Tu bomo opazili več neoznačenih pešpoti, ki vodijo iz naše široke poti levo navzdol. Odločimo se za eno od njih. Pripeljala nas bo pred velik ribnik v Mrzli dolini ali v njegovo bližino. Mimo ribnika se sprehodimo do parkirišča severno ob njem. Tu gremo do makadamske ceste, ki vodi mimo in nadaljujemo desno. Te ceste se držimo vse do železniškega mosta. Tik pred mostom zavijemo desno in se ob železnici sprehodimo do majhnega železniškega podhoda, kjer smo pričeli s hojo.